2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés "ellenforradalminak" minősítette a Gyurcsány-kormányt a Fidesz 56-os nagygyűlésén

2007. október 24. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

"Most jövök Aradról, a magyar Golgotáról, az erdélyiek üzenetét hozom, az erdélyi kisebbség üzenetét, a magyarországi kisebbségnek, a magyarországi új többségnek" – kezdte beszédét Tőkés László, református püspök tegnap délután, az 56-os megemlékezés apropóján szervezett Fidesz-nagygyűlésenBudapesten, az Astoria téren.

Mint mondta: a magára maradt Európában csak úgy maradhatnak hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem árulják, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol "még közvetve sem igazoljuk a gyilkosokat". Mint mondta, az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak Erdély és Románia szerte is komoly kihatása volt, hiszen megmozdult a magyarsággal együtt a románság is.

A református püspök szerint az 1956-os forradalom várva várt félszázados évfordulóját tavaly tönkretették. "Ellenforradalmi indulatú hatalmasok törték le lelkesedéseteket, lelkesedésünket és fojtották sűrű könnygázfüstbe legszentebb érzéseinket és emlékezésünket" – így vélekedett Tőkés a pesti rendőrség és a Gyurcsány-kormány tavalyi intézkedéseiről. A műsorvezető különben bejelentette, hogy adományokat gyűjtenek a tavalyi október 23-i rendezvény után megsérültek számára, ahogy fogalmazott: "a rendőri brutalitás áldozatainak".

Az eső Tőkés László beszéde alatt is végig zuhogott. Ekkor – az MTI tudósítói szerint – mintegy 35 ezren voltak a megemlékezésen, a Rákóczi úton az Urániáig, a Múzeum körúton az egyetemig, a Károly körúton a Dohány utcáig álltak az emberek. A nagygyűlés rendezői szerint 250 ezer ember gyűlt össze. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS