2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Üvegdobálás, könnygáz - komoly incidensek nélkül ért véget október 23.

2007. október 24. 09:42, utolsó frissítés: 09:44

Incidensek nélkül értek véget az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából tartott állami, párt- és civil szervezetek által meghirdetett rendezvények - számol be az MTI. Az állami ünnepségek kordonnal, erős rendőri biztosítással elzárt színtereinek közelében összesen mintegy kétszáz ember próbálta bekiabálásokkal, fütyülésekkel megzavarni a megemlékezéseket.

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak a köztársasági elnök Nagy Imre-érdemrendet adományozott a Sándor-palotában.

Délelőtt a Szabadság téren gyűlt össze jelentősebb számú tömeg. Itt a Hazatérés templomában tartottak istentiszteletet. A református templom előterében felavatták Kossuth Lajos, Horthy Miklós, Szabó Dezső és Wass Albert mellszobrát.

A templomnál összegyűlt emberek a nyíregyházi, magát Nemzeti Őrseregnek nevező szervezet és a Magyar Gárda egyenruhás tagjainak vezetésével átvonultak a Batthyány-örökmécseshez. Innen a többség a Corvin közbe ment, ahol Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke beszélt mintegy két-háromezer ember előtt.

Ezt megelőzően márványtáblát állított Kopácsi Sándornak, Budapest 1956-os rendőrfőkapitányának az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség a Corvin közben.

A radikálisok később a Fidesz nagygyűléséhez csatlakoztak, de megzavarni nem tudták. Végül az Alkotmány utcánál tüntető száz ember a Gyorskocsi utcai fogdához vonult, ahol a hírek szerint Toroczkai Lászlót fogva tartották, akit azonban a rendőrség bejelentése szerint vidékre szállítottak - számol be az Index. Az Alkotmány utcában a tüntetés kisebb összecsapásokhoz vetetett. A tüntetők üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A néhány tucatnyi ember este 9 órára feloszlott. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS