2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szlovák kormányfő csak a Magyar Gárdától tud elhatárolódni

2007. október 24. 09:25, utolsó frissítés: 09:25

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Latos levelére, amelyben az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke arra szólította fel őt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumokról, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait.

Fico kedden Zsolnán (Zilina) azt nyilatkozta, hogy nincs mitől elhatárolódnia, "ám ha mégis, akkor a Magyar Gárda az, amitől elhatárolódom".

Szavai szerint kormánya a Benes-dekrétumokat - a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő dokumentumot - a Szlovák Köztársaság jogrendje részének tekinti, s ez a jelenlegi koalíció fennmaradásáig így is marad.

A szlovák kormányfő a mindenkori szlovák álláspontot hangoztatva azt mondta: a Szlovák Köztársaság olyan ország, amely a "sztenderdet" meghaladó szintű jogvédelmet biztosít a "nemzetiségi kisebbségeknek". Mégpedig "olyan magas szintűt, hogy az Európai Unió más országai számára is példaértékű lehet, nem hogy még bíráljanak is bennünket az ilyen kérdések miatt" - idézte Fico Lantoshoz címzett szavait a SITA hírügynökség.

Lantos, aki egyben a washingtoni kongresszus emberi jogi csoportjának társelnöke, levélben emlékeztette Ficot: a szlovák parlament szeptemberben határozatban erősítette meg azokat a Benes-dekrétumokat, amelyek nyomán az akkori Csehszlovákia területén élő magyarokat és németeket a kollektív bűnösség jegyében megfosztották az állampolgárságuktól, és elkobozták a javaikat.

Lantos a levélben a Nyitrán - magyar beszéde miatt, bőrfejűek által - megvert csallóközi magyar egyetemista, Malina Hedvig védelmében is megszólította Ficót, egyszersmind azt sürgetve, hogy vessenek véget a lány ellen folyó vizsgálatnak, s helyette kezdjenek a lányt bántalmazóinak kilétét felderítő nyomozásba.

A Lantos-levél Malina-ügyet érintő fejezetére Fico nem reagált, ellenben visszatért a magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel Lisszabonban lezajlott informális találkozójára, mondván, hogy a találkozón beigazolódott: "Nem a történelmi 'artefaktumok', hanem a jövőre összpontosító szándék iránti érdeklődés" mutatkozott meg a megbeszélésük során. Fico ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar miniszterelnök eleget tesz a meghívásának, és mielőbb Szlovákiába látogat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS