2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdogan: bármikor elkezdődhet a kurdok elleni akció

2007. október 24. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

Nem zárta ki a közeli jövőben észak-iraki hadműveletek végrehajtását keddi londoni nyilatkozatában a török miniszterelnök, hozzátette azonban, hogy egy esetleges beavatkozás nem Irak területi integritása, hanem kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű betiltott szeparatista csoport ellen irányulna.

Recep Tayyip Erdogan, aki Gordon Brown brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, Brownnal közös sajtóértekezletén felidézte, hogy a török parlament a múlt héten felhatalmazást adott a kormánynak észak-iraki katonai akciók végrehajtására. A kormányfő nem tett pontos utalást a török katonai fellépés várható időpontjára, de egyértelműen jelezte, hogy arra akár a közeljövőben sor kerülhet. Erdogan szerint azonban Törökországnak "semmiféle számítása nincs" Irak területi és politikai egységével kapcsolatban.

Gordon Brown a sajtóértekezleten kijelentette: a brit kormány fenntartások nélkül elítéli, amit a PKK tett, vagyis török katonák megölését és elrablását. A brit miniszterelnök ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia nem lenne híve egy esetleges török katonai akciónak. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok attól tart, hogy a török katonai beavatkozás a jelenleg viszonylag nyugodt észak-iraki térséget is destabilizálná.

Törökország, Irán, Irak és Szíria közös határvidékén mintegy 22-24 millió kurd él, akiknek a történelem folyamán még soha nem volt önálló államuk. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS