2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapest: kétszázan tüntettek az állami ünnepségen

2007. október 23. 13:46, utolsó frissítés: 14:17

Kevesebb mint kétszáz ember tüntetett kedden délelőtt Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján rendezett állami ünnepségek helyszínei közelében – számol be az MTI.

Az ünnep első rendezvényeként a Parlament épülete előtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. Ezt követően a közjogi méltóságok a Kossuth Lajos térhez közeli Vértanúk terén megkoszorúzták a mártírhalál halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát, majd az Ötvenhatosok terén lévő emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágait.

Az ünnepség kezdete előtt a rendőrök a belvárosi helyszíneket kordonnal zárták körül, az Országházhoz közeli utcákban több embert igazoltattak. A demonstrálók előbb a zászlófelvonást igyekeztek füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni, majd a Vértanúk tere közelében gyülekeztek.

Az ott felállított kordonhoz többen a Szabadság téri református templomtól érkeztek, ahol az állami ünnepségekkel egy időben rendeztek szoboravatást – id. Hegedűs Lóránt templománál Wass Albert, Kossuth Lajos, Horthy Miklós és Szabó Dezső szobrát koszorúzták meg. A Hazatérés temploma előtt a Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat árpádsávos zászlókkal. Az Index beszámolója szerint a gárdásokon kívül a helyszínen tartózkodtak a Magyar Őrsereg tagjai, illetve kommandós ruhába öltözött civilek, és rajtuk kívül megközelítőleg száz motoros is a helyszínre érkezett. A szoboravatás után a Batthyány-örökmécseshez vonulnak át a tüntetők a Szabadság téri református templom elől. Ez után a Corvin-köz lesz a következő úticél.

Az Ötvenhatosok terén hatvan-nyolcvan fős csoport próbálta megzavarni a koszorúzást. Akadtak viszont, akik azt tették szóvá, hogy miért látható árpádsávos zászló is a történelmi lobogók között.

Az ünnepség befejeződése után, kevéssel fél tizenkettőt követően oszlani kezdett a csoport. A rendőrség ezzel egy időben a Kossuth Lajos tér és környékén felállított kordont is elbontotta. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS