2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush együttműködést ígért a kurd gerillák elleni harcban

2007. október 23. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

George Bush amerikai elnök hétfőn felhívta török kollégáját, Abdullah Gült és együttműködést ígért neki az észak-iraki területről támadó szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni harcban - közölte a Fehér Ház.

Bush azt is közölte Güllel, hogy "az Egyesült Államok a jövőben is nyomást gyakorol az irakiakra annak érdekében, hogy lépjenek fel a PKK ellen" - mondta Gordon Johndroe fehér házi szóvivő. Güllel folytatott telefonbeszélgetése során Bush megismételte, hogy ellenzi az amerikai kongresszusnak az örmény népirtásról elfogadott határozatát.

Bush hétfőn többször is telefonbeszélgetést folytatott Núri al-Máliki iraki kormányfővel is. "A két vezető megállapodott, hogy a török kormánnyal együttműködve közösen dolgoznak annak megakadályozásáért, hogy a PKK iraki területet felhasználva tervezzen vagy hajtson végre terrortámadásokat" - mondta a szóvivő.

Condolezza Rice hétfőn Washingtonban brit kollégájával, David Milibanddel tárgyalt. A két külügyminiszter felszólította az iraki kormányt és az észak-iraki kurd autonóm régió vezetőit, hogy azonnal intézkedjenek a PKK észak-iraki támaszpontokról végrehajtott műveletei beszüntetése érdekében. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS