2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ez a nap is jól kezdődik Pesten: 19 sérült, tíznél több rendőri előállítás

2007. október 23. 10:29, utolsó frissítés: 10:45

19-en sérültek meg az 56-os forradalmi megemlékezésre szervezett rendezvényekkel összefüggésben Budapesten. A rendőrök több mint tíz embert, köztük Polgár Tamást, a Tomcat néven ismert bloggert és Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökét állítottak el. A sérültek közül három újságíró – a Reuters, a Népszava és a Népszabadság fotóriporterei –.

A Hír Tv információja szerint egy férfit lábon lőttek, ám az MTI kérdésére Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: egy férfit lábsérüléssel valóban kórházba került, de ő maga sem állítja, hogy lábon lőtték, és információik szerint a sérülése nyolc napon belül gyógyul.

A mentőszolgálat ügyeletese, Németh Cecília viszont megerősítette az MTI-nek az információt. A férfit egy ismerőse a MÁV-kórházba szállította. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a távirati irodának elmondta, valóban kórházba került lábsérüléssel egy férfi, de azt nem tudta megmondani, hogy lőtt sebről van-e szó. Ugyanakkor hangsúlyozta, "határozottan állítja, hogy a rendőrség nem használt lőfegyvert a tömegoszlatásnál".

>> Az Index összefoglalója a tavaly október 23-i tüntetésekről és a rendőri megtorlásról >>

A BRFK honlapjára éjjel feltett közlemény szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság is cáfolja a Hír Tv azon értesülését, miszerint egy férfit lőtt sérüléssel szállítottak kórházba. A rendőrség nem alkalmazott olyan eszközt, ami lőtt sérülést okozna, sérülését a férfi bárhol szerezhette – olvasható a BRFK kommunikációs osztályának tájékoztatójában.

Az operatív törzs összegzése szerint a tűzoltókat háromszor riasztották és két bombariadó is volt az október 23-i rendezvényekkel összefüggésben. A hétfő esti budapesti tömegoszlatásnál a rendőrség könnygázgránátot és vízágyút alkalmazott, gumilövedéket, illetve az annak kilövésére használatos fegyvert nem használt - közölte a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) az MTI-vel.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a hétfő esti fővárosi zavargásokra reagálva azt nyilatkozta az MTI-nek: míg az igazi, a tízmilliós Magyarország békésen készült az '56-os forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepére, addig egy már jól ismert néhány ezres kisebbség ismét Magyarország torzképét mutatta fel a világnak. A Fidesz elítélő közleménye így hangzik: “A Fidesz nemet mond az erőszakra, elítéli annak minden formáját. A Fidesz ugyanígy nemet mond a hazugságra, és elutasítja annak minden formáját”.

Veres János pénzügyminiszter az Egyesült Államokban tömegoszlatáskor alkalmazott módszereket dicsérte. Szerinte rendzavarás esetén "a lehető leghatározottabban, a leggyorsabban és a legnagyobb erővel kell fellépni (...) a példa nyilvánvaló volt itt az elmúlt napokban" - jelentette ki az MTI-nek a miniszter hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni tanácskozása idején a rendőrök a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel tartották távol a globalizmusellenes tüntetőket és teketória nélkül, bilincsbe verve "takarították el" például a forgalmat vagy a törvényhozás egy épületébe való bejutást akadályozó csoportokat.

"Nagyjából tízszer annyi rendőrt láttam, mint amennyi tüntető odavonult (...) a határozott fellépés jellemző erre az országra, számomra természetes, hogy ilyen határozottan lépnek fel másutt is" – mondta. A miniszter kifejtette: nyilvánvaló, hogy a demokratikus Amerikában nem tűrik meg, hogy Molotov-koktélt dobáljanak vagy bármilyen más erőszakos esemény történjen, a lehető legszigorúbb rendőri erővel lépnek fel azok ellen, akik ilyen módon próbálnának tiltakozni. Veres János hangsúlyozta: az Egyesült Államokban nem merül föl az a kérdés, hogy odacsaphat-e a rendőr, megfoghatja-e a tüntető kezét és ráteheti-e a bilincset. "Itt a rendőröknek az a dolguk, hogy ha ilyen akciózók vannak, akkor kellőképpen megtorolják" - mondta a miniszter. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS