2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush újabb 42,3 milliárd dollárt kért az iraki és az afganisztáni háborúra

2007. október 23. 09:57, utolsó frissítés: 09:59

George Bush amerikai elnök hétfőn közölte: újabb 42,3 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozására. Az elnök februárban már 141,7 milliárd dollárt kért a katonai műveletek finanszírozására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évre.

Képviselőházi illetékesek októberben közölték, hogy 2008-ig nem tárgyalják az új háborús költségvetési kérelmet, és össze kívánják azt kötni azt a csapatok kivonásának tervével. Nem zártak ki ugyanakkor egy átmeneti intézkedést a finanszírozás megoldására.

A Pentagonnak szánt összegen kívül Bush 6,9 milliárd dollárt kért a külügyminisztérium számára diplomáciai célokra, valamint az iraki és afganisztáni fejlesztés támogatására. Az elnök erről újságíróknak beszélt, miután veteránokkal, elesett katonák hozzátartozóival és a katonákat támogató szervezetek tagjaival találkozott a Fehér Házban.

Amennyiben a törvényhozás elfogadná a kért összeget, 2001-től összesen több mint 757 milliárd dollárjába kerülne az Egyesült Államoknak a "terrorizmus elleni háború" finanszírozása.

Az elnök további 106 millió dollárt kért a törvényhozástól, amelyből az Észak-Koreának szánt üzemanyagsegélyt finanszíroznák. Az Egyesült Államok az észak-koreai leszerelésről tartott hatoldalú tárgyalásokon tett ígéretet a segély folyósítására annak fejében, hogy a kelet-ázsiai ország lemond atomfegyver-programjáról.

Közben újabb háborúellenes demonstráció zajlott Washingtonban: több százan tüntettek a felmelegedés és a háború ellen hétfőn a Világbank (WB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi tanácskozásának idején; a rendőrség bilincsbe verve távolított el több tucat tüntetőt, aki a forgalmat akadályozta.

"Nem a felmelegedésre, nem a háborúra" jelszóval vonultak fel Washington belvárosában a tiltakozók, akik a hátrányos nemi megkülönböztetés ellen is felemelték szavukat. A WB és az IMF tanácskozása alatt a pénteki kezdés óta minden nap tüntetők százai vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az amerikai háborús politika és a felmelegedést okozó emberi tevékenység, a Fehér Ház tétlensége ellen.

"A hadseregünk óriási mennyiségű fosszilis üzemanyagot pazarol el egy erkölcstelen, jogtalan és megnyerhetetlen háborúban" - foglalta össze álláspontját az iraki hadműveletekre utalva egy virginiai tüntető. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS