2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MVSZ: tízezer milliárd forint jóvátételt kell kérni Oroszországtól 56-ért – ez 397 milliárd euró

2007. október 23. 09:43, utolsó frissítés: 09:50

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) hétfőn Brüsszelben sajtóértekezleten ismertette az általa életre hívott bizottság megállapításait, amelyek szerint Magyarország közel tízezer milliárd forintnyi jóvátételi összeget követelhetne Oroszországtól az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot leverő Szovjetunió cselekményei miatt. Az összeg 397,59 milliárd eurónak felel meg.

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke a brüsszeli Magyarok Házában szervezett eseményen elmondta: 1956-ban a szovjet hadsereg agressziót követett el Magyarország ellen, háborús akciót vezetett ellene, megdöntve a legális kormányt, figyelmen kívül hagyva a magyar nép akaratát.

Beszámolt arról, hogy a bizottság megállapításait hónapokkal ezelőtt levélben ismertették Magyarország közméltóságaival, majd a pártokkal is, de nem kaptak pozitív visszajelzést. Most - tette hozzá - "nemzetközi nyomás" alá szeretnék helyezni a magyar kormányt, hogy lépjen fel a jóvátételi igénnyel. Arra az esetre, ha ez nem történik meg, Patrubány kilátásba helyezte, hogy az MVSZ népszavazást kezdeményez az ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS