2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európában belátható időn belül nem lesz energiaváltás

2007. október 23. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

Húszmillió tonnával lehetne csökkenteni 2030-ig a légkört szennyező széndioxid-kibocsátást világszerte a megújítható energiaforrások nagyobb arányú és hatékonyabb felhasználásával, az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) becslése szerint.

Csupán 2020-ig tizenkétmillió tonna széndioxidot tudna az emberiség "megtakarítani" alternatív források igénybe vételével: ez nagyjából annyi, amennyi jelenleg a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás folyamán keletkezik, áll a kamara hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A tanulmány kiváltképpen a napelemes berendezések jövőbeli szerepét emeli ki, nyilván nem véletlenül: a napenergiát hasznosító berendezések gyártásában Ausztria már most 35 százalékkal részesedik az Európai Unió piacán. A kamara úgy becsüli, hogy 2030-ig mintegy harmincezer embernek fog munkát adni a megújítható energiaforrásokra szakosodó ágazat Ausztriában.

Az A. T. Kearney tanácsadó cég ugyancsak Bécsben közzétett tanulmánya viszont nem tartja megvalósíthatónak az osztrák kormánynak azt a tervét, hogy a klímavédelem érdekében az ország áramellátásának 85 százalékát megújítható energiaforrásokból nyerjék 2020-ra. Bár a nap- és a szélenergiát, a biomasszát és a földhőt hasznosító energiatermelés kapacitása a jelenlegi évi 1,3 gigawattról 3,0 gigawattra fog növekedni másfél évtized alatt, az ágazat aránya az össztermelésen belül csupán 7 százalékról 12-re emelkedik majd. Az áramellátás javarészét továbbra is a vízierőművek fedezik majd, részesésük a mostani 62-ről 64 százalékra növekedhet.

A cég szerint az Európai Unióban évi 1,5 százalékkal emelkedik az áramfogyasztás 2020-ig. Az igényeket a jövőben is elsősorban az ásványi nyersanyagokat égető erőművek, illetve atomerőművek elégítik majd ki, az energiaváltás belátható időn belül nem következik be a földrészen. A tanulmány 400-500 milliárd euróra tette azt a beruházási összeget, amelyet új erőművek építésére, illetve a régiek felújítására kell fordítani az EU-ban a következő másfél évtizedben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS