2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból könnygázzal oszlattak Budapesten

2007. október 22. 23:31, utolsó frissítés: 23:31

Hétfőn este kilenc óra tájban a rendőrök kiszorították a tüntetők egy részét a budapesti operaház környékéről, ahol eközben tartott az október 23-ai ünnepi megemlékezés, s beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A mintegy kétezer tüntető este fél nyolc tájban indult a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjáról az operaház felé. A menetet a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a "miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" szavakkal szólította fel a Szabadság téren arra, hogy vonuljanak az operaházhoz.

A rendőrség már korábban lezárta az operaház környékét. Az Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig zárva volt, csakúgy, mint az oda vezető mellékutcák.

A Nagymező utcánál a rendőrök könnygázgránátot vetettek be a demonstrálók ellen, akik viszont Molotov-koktélt dobtak az ugyancsak ott lévő vízágyúra. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók többsége arcát kendővel és sállal takarta el, miközben sörös üvegekkel dobálták útközben az autókat, illetve a házak falait.

A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Mocskos zsidók", Gyurcsány, takarodj", és "Fegyverbe", miközben arra biztatták az őket ablakból néző embereket, hogy csatlakozzanak a menethez.

A Zichy Jenő utcában a tüntetők parkoló autókkal zárták el az utat. A demonstrálók egy rendőrt megdobtak Molotov-koktéllal, akinek védőruhája meggyulladt. Társai oltották el a lángoló ruhát. A Molotov-koktélokkal dobálták a vízágyúkat is, és az egyik vízágyú ki is gyulladt.

Az ATV és a Hírt TV tudósítása szerint a rendőrök Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét elfogták és megbilincselték. Később a BRFK szóvivője, Tafferner Éva megerősítette Toroczkai elfogását. A HírTV információja szerint Toroczkain kívül még két embert vettek őrizetbe a rendőrök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS