2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kaliforniai bozóttűz: lángok fenyegetik a sztárok malibui villáit

2007. október 22. 18:09, utolsó frissítés: 18:10

Tucatnyi bozóttűz pusztít Dél-Kaliforniában. Több tízezer lakost kitelepítenek otthonából, számos ház leégett, többek között a hírességek körében népszerű Malibuban.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó helyi idő szerint vasárnap este rendkívüli állapotot hirdetett a legnépesebb amerikai szövetségi állam déli részén, hét megyében. Eddig több mint 12 ezer hektárnyi terület égett le, és további nagy területeket a megsemmisülés fenyeget - közölte a kormányzói hivatal.

Az állam legdélibb pontján, San Diegótól 50 kilométerre, Ramona városban meghalt egy személy, miközben meg akarta védeni házát a tűztől. A környéken további 13 civil könnyebben megsérült, négy tűzoltó súlyosan. A városban 36 ezer lakos kapott olyan utasítást, hogy hagyja el otthonát.

A 250 kilométerrel távolabb fekvő csendes-óceáni Malibuban hajnal óta tombolnak a lángok és délutánig 500 hektáron száguldottak keresztül. Kétszáz ház lakóit kellett kimenekíteni, köztük James Cameron, a Titanic rendezője és Olivia Newton-John, a Grease című film női főszereplője is. A helyi média szerint Sean Penn színész farmja is részben a lángok martaléka lett.

Hét épület, közöttük egy 17 millió dolláros értékre becsült villa és egy templom is porig égett. Az erős, helyenként 110 kilométer/órás sebességet is elérő szélrohamok szította lángok elértek a Los Angelest San Franciscóval összekötő part menti utat is, ahol leállt a forgalom. A TMZ.com szerint a lángok veszélyeztette részen olyan sztárok laknak, mint Jennifer Aniston, Bill Murray, Tom Hanks és Nick Nolte színész.

A Los Angelestől 30 kilométernyire nyugatra fekvő, 12 ezer lakosú Malibu az Egyesült Államok egyik legdrágább települése. A legkisebb lakókocsis otthon ára is meghaladja az egymillió dollárt. Malibuban 1993-ban egy tűzvészben hárman haltak meg, négyszáz ház égett le, a kár 375 millió dollár volt. (MTI/AFP, MTI/AFPAP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS