2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiányolja a szövetségesek afganisztáni támogatását Gates

2007. október 22. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfőn elégedetlenségét fejezte ki, amiért a NATO tagállamai nem nyújtanak elegendő támogatást az afganisztáni műveletekhez, és leszögezte, hogy ez lesz "a fő téma" az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek e héten esedékes informális miniszteri értekezletén.

"Nem vagyok elégedett, hogy egy szövetség, amelynek tagjai több mint kétmillió katonával, tengerésszel, tengerészgyalogossal és pilótával rendelkeznek, nem képes előteremteni azokat a szerény kiegészítő erőforrásokat, amelyekre kötelezettséget vállalt Afganisztán ügyében" - hangoztatta Gates Kijevben, a délkelet-európai országok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtóértekezletén.

A szövetség arra törekszik Afganisztánban, hogy előbb-utóbb az afgán kormányerők hajtsák végre a lázadók elleni harci feladatokat, a nemzetközi erők pedig a támogatást adják ehhez. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha sikerre vezet az afgán harci alakulatok kiképzése.

Az amerikaiak "beágyazott kiképző csoportoknak", a NATO szakzsargonjában "műveleti oktató és összekötő csoportoknak" nevezik azokat a kis létszámú csoportokat, amelyek az afgán zászlóaljaknál tevékenykednek. Az ilyen, már működő csoportok száma jelenleg mintegy húsz, de kétszer ennyire lenne szükség a mostani állapotok szerint. Ez a kiképzési igény egyre nő, ahogy növekszik a hadrendbe állítható afgán zászlóaljak száma. NATO-közlés szerint Noordwijkban nagy hangsúlyt kap majd, hogy miként lehet kielégíteni ezeket az igényeket.

A közép-ázsiai ország déli részén rosszabb a biztonsági helyzet, mint északon. Hollandia 1500 katonát tart a déli országrészben, és novemberben esedékes a döntés, hogy ott maradjanak-e. Kanada is Dél-Afganisztánban van jelen, Ottawa jövőre dönt a hosszabbításról. Ez a két ország NATO-források szerint azt szeretné, ha a szövetségesek több áldozatot vállalnának ebben az országrészben, és így valamelyest tehermentesítenék őket. Egyelőre nem tudni, hogy a noordwijki miniszteri találkozón felmerül-e ilyen jellegű konkrét pótlólagos felajánlások kérdése. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS