2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kaczynski pártja elvesztette a választásokat

2007. október 22. 14:45, utolsó frissítés: 15:06

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján 41,64 százalékkal végzett az első helyen a vasárnapi lengyelországi előre hozott parlamenti választásokon.

A második 32,04 százalékkal az eddig kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) lett. Bejutott még a parlamentbe az Aleksander Kwasniewski volt államfő vezette balközép Baloldal és Demokraták (LiD) 13,17 százalékos támogatottsággal, illetve a Lengyel Parasztpárt (PSL), mely a szavazatok 8,83 százalékát kapta.

A 460 tagú szejmben (alsóház) ezek szerint a PO-nak 208, a PiS-nek 164, a LiD-nek 52, a PSL-nek pedig 35 képviselője lesz (1 képviselői hely jut a német kisebbségnek). Kiesett a parlamentből az 5 százalékos küszöböt át nem lépő két populista párt, a PiS két volt koalíciós partnere, az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája.


A PiS nem érte el maximális célját,

az abszolút többség megszerzését az önálló kormányzáshoz, sőt minimális céljától is elmaradt, nem lesz annyi képviselője (185), amennyivel meg tudná akadályozni a PiS-t támogató államfő, Lech Kaczynski vétóinak elutasítását (utóbbihoz háromötödös többségre van szükség). Mindazonáltal több képviselője lesz, mint a jelenlegi szejmben.

A választások nagy vesztese a baloldali koalíció (LiD), amely 18-20 százalékos eredményre számított, végül csak 13 százalékot kapott. Ez azt jelenti, hogy még az eddiginél (55) is kevesebb (52) képviselője lesz az új szejmben. Aleksander Kwasniewski volt államfő, a LiD vezetője már bejelentette, hogy végleg kiválik a politikai életből, és folytatja tanári munkáját az Egyesült Államokban.

Az új szejm pártpalettája ezzel tovább egyszerűsödött, az alsóház négypártivá vált. A liberálisok azonban messze állnak az abszolút többségtől, ezért koalíciós társat kell keresniük a kormányalakításhoz. Minthogy a nagykoalíciót a PiS-szel mindkét oldalról kizárják, marad a Lengyel Parasztpárt vagy a baloldal. Utóbbi már közölte, hogy nem szándékozik koalícióra lépni a PO-val.

Waldemar Pawlak, a parasztpárt elnöke úgy nyilatkozott, hogy komolyan fognak tárgyalni a PO-val az esetleges koalícióról, hiszen a választások előtt Donald Tusk, a liberálisok elnöke az együttműködési szándékról tett tanúságot, a PSL pedig nyitott ebben az irányban.


Az államfő és a PO konfliktusa máris körvonalazódik:

a Wprost című hetilap hétfői cikke szerint Lech Kaczynski beleszólást akar a kulcstárcák (belügy, nemzetvédelem, külügy és titkosszolgálatok) vezetőinek kinevezésébe. Ezt PiS-politikusok megerősítették. Grzegorz Schetyna, a PO főtitkára azonban úgy nyilatkozott, hogy a miniszterek kiválasztása a győztes párt kizárólagos feladata, az államfőnek csak kinevezési jogköre van.


A VERESÉG OKA

Pawel Spiewak neves szociológus, történész, publicista, a Varsói Egyetem professzora előre borítékolta az eredményt az MTI-nek adott nyilatkozatában. Spiewak szerint, aki a PO parlamenti képviselője volt, a véleményformáló csoportok és a társadalom többsége elutasítja a PiS-kormányt és a kormánypártot, amely elszigetelődött a lengyel politikai palettán. A PiS vereségének fő oka a párt kormányzási stílusában keresendő, amely


a szüntelen konfliktusteremtésen alapult,

megosztotta a lengyel társadalmat, és rontotta a légkört az országban. Az emberek belefáradtak az állandó konfliktusokba, a kéthetenként ismétlődő válságokba, és nyugalmat akarnak – mondta.

Lengyelország jelenlegi kiváló gazdasági helyzete mellett igazi művészet a választásokat elveszíteni – húzta alá Spiewak, megjegyezve, hogy a gazdaság állapota nem a PiS-kormány érdeme. A kormánypárt érdeme legfeljebb annyi, hogy nem rontotta el a kedvező gazdasági környezetet.

A rendszerváltás óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség, a legtöbb nyugati befektetés a térségben ide érkezik, a gazdasági növekedés az egyik legmagasabb az új uniós tagországok között, és nagyon jó a beérkező uniós pénzek felhasználása is. Az emberek soha nem voltak ilyen optimisták, soha nem érezték ilyen boldognak magukat, soha ennyire nem bíztak a jövőben, mint ma. Ráadásul semmilyen külső körülmény sincs, amely a kormány bukása felé mutatna.

A leköszönő kormány sikereként könyvelhető el a korrupció elleni harc, és Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök személyes érdeme, hogy


egyszer s mindenkorra kiiktatta a lengyel politikai életből

két volt koalíciós társát, a két populista pártot, az Önvédelmet (Samoobrona) és a Lengyel Családok Ligáját, amelyek jutottak be az új parlamentbe. A PiS másra nem számíthat, mint hogy kemény ellenzék lesz, és talán ebben a szerepben jobb lesz, mint amilyen a kormányon volt. Számíthat a párt egykori alapítója, a miniszterelnök ikertestvére, Lech Kaczynski államfő támogatására.

Spiewak szerint a PO hatalomra kerülésével nem lehet nagy változásokra számítani Lengyelországban, "nem lesz forradalom". A legnagyobb változás az lesz, hogy nyugodtabbá válik az ország légköre. A Polgári Platformnak nincs különösebb elképzelése arról, hogy hogyan kell kormányozni, hogyan kell az államot megreformálni, hogyan kell új külpolitikát folytatni.

Bizonyos, hogy külpolitikája nem lesz olyan konfliktusos, mint a PiS-é volt, a lengyel-német kapcsolatok javulni fognak, de az Egyesült Államokkal szemben ugyanolyan engedékeny lesz, mint a jelenlegi kormány, és ugyanúgy teljesíteni fog minden amerikai követelést, mint tette a Kaczynski-kabinet. Nem valószínű, hogy Donald Tusk, a PO vezetője kormányfőként valamilyen új minőséget vinne a lengyel politikába – mondta.

A PO programjában szerepel az államügyészség elválasztása az igazságügyi minisztériumtól (jelenleg az igazságügyi miniszter egyidejűleg a főállamügyész is), amihez alkotmánymódosításra lesz szükség, és a párt tervezi a rádió- és televíziós tanács működésének átalakítását.
(MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS