2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit kommandósok át-átruccannak Iránba

2007. október 22. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Iráni területen csaptak össze több ízben fegyvercsempészekkel, sőt a Forradalmi Gárda különleges erőivel is a brit hadsereg kommandós alakulatai - írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap név nélkül idézett katonai forrásai szerint az SAS, a brit haderő hírhedt kommandója "titkos határháborút" vív az Irakba fegyvereket csempésző iráni milíciákkal. A beszámoló szerint az alakulat csak az elmúlt hónapban hat "jelentősebb harcérintkezésben" vett részt, 17 fegyvercsempészt megölt, és robbanóanyagokat, valamint rakétákat zsákmányolt.

A brit lap szerint az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges alakulata egyre nagyobb mennyiségben látja el fegyverekkel a síita milíciákat Irakban és a tálib erőket Afganisztánban. A The Sunday Times szerint ugyanakkor egyre szorosabb a brit és az amerikai felderítési együttműködés Iránnal szemben. Brit nyelvi szakértők tucatjai figyelik az Iránon belüli kommunikációt, és az így begyűjtött értesüléseket London megosztja az Egyesült Államokkal.

Az idén eddig hét amerikai U2-es típusú felderítő gép érintette a brit királyi légierő fairfordi támaszpontját, útban Ciprus vagy Abu Dzabi felé, ahonnan Irán feletti kémrepüléseket végeznek - írta a The Sunday Times. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS