2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iraki elnök fegyverletételre szólította fel a kurd lázadókat

2007. október 22. 11:16, utolsó frissítés: 11:18

Irak elnöke felszólította vasárnap az északi országrészben megbúvó szakadár kurd fegyvereseket, hogy tegyék le a fegyvert, vagy távozzanak, miután a határon átcsapva török katonákat támadtak meg.

"Felszólítjuk a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), hogy mondjon le a fegyveres harcról, és alakuljon át katonai szervezetből politikaivá. Ha a PKK mégis ragaszkodik a harc folytatásához, el kell hagynia Irakot... vissza kell térnie saját országába, ahol azt csinál, amit akar" - jelentette ki Dzsalal Talabani, miután az észak-iraki Erbílben tanácskozott az iraki autonóm kurd régió vezetőjével, Maszúd Barzanival.

A közös sajtótájékoztatón Barzani kijelentette: Kurdisztán megvédi magát, ha Törökország támadást indít területe ellen. A kurd nemzetiségű Talabani közölte: nem fogja elfogni és átadni Törökországnak a PKK vezetőit, mert erre nem is képes. Ankara korábban jelezte, hogy a válság megoldásához szükségesnek tartja, hogy Bagdad kiadja az Irakban bujkáló PKK-vezetőket.

Kurd források azzal magyarázták az összetűzéseket, hogy "az éjszaka török katonák megpróbáltak beszivárogni az iraki Kurdisztánba." A kurdokhoz közel álló, belgiumi székhelyű Firat hírügynökség jelentése szerint kurd lázadók a rajtaütés során túszul ejtettek több török katonát. Az információt a Kurdisztáni Munkáspárt egy szóvivője megerősítette, ám a török hadsereg nem tett róla említést.

A CNN-Türk televízió szerint 12 katona esett el, amikor konvojuk alatt felrobbantak egy hidat. Török katonai források 32-re teszik az összecsapást követő török ellencsapásban megölt kurd fegyveresek számát. A kurdok ezt cáfolják. Korábbi hírek egyébként 16 megölt és 17 sebesült török katonáról, valamint mintegy tucatnyi eltűnt emberről szóltak.

A hadsereg közleményben tudatta, hogy tüzérségi támadás alá vett 63 kurd célpontot. Más források szerint a törökök iraki területeken lévő kurd falvakat ágyúztak. Áldozatok itt állítólag nincsenek.

A harcok helyszínének közelében egy minibusz vasárnap aknára hajtott. A robbanásban 17 civil megsérült: egy esküvői menet tagjai voltak.

A bagdadi parlament határozatban elítélte, hogy Törökország immár napok óta iraki katonai beavatkozással fenyegetőzik. Ezzel egyidejűleg felszólította a PKK harcosait, hogy hagyják el Irak területét, valamint kérte a bagdadi kormányt, hogy tegyen lépéseket a szakadár szervezet iraki területen folytatott tevékenységének megfékezésére.

Vasárnap váratlanul Szaúd-Arábiába érkezett a török külügyminiszter. Ez a harmadik általa felkeresett arab ország, amióta a török parlament felhatalmazást adott a kormánynak a hadsereg iraki bevetésére. Ali Babacan nyilván arab támogatást vagy semlegességet kért Rijádban, akárcsak előzőleg Kairóban és Bejrútban.

Recep Tayyip Erdogan vasárnap estére összehívta a legfőbb civil és katonai vezetőket. Közölte: megtesznek minden intézkedést a határon túl, amire felhatalmazásuk van, ugyanakkor megrótta a sajtót a harcias hangvételéért. Erdogan a vasárnapi alkotmányos népszavazás alkalmával nyilatkozva értésre kívánta adni, hogy Ankara nem hamarkodja el a reakcióját.

Törökország több városában volt vasárnap spontán nacionalista tüntetés a kurd támadás miatt. Erzurumban a rendőrség akadályozta meg, hogy a feldühödött emberek megrohanjanak egy kurdok lakta városnegyedet.

Ankara szerint a PKK mintegy 3500 fegyverese talált menedékre a térségben, akik az iraki kurdok támogatását élvezik. A PKK 1984-ben indított fegyveres harcot Törökország délkeleti részének elszakadásáért, amelyben több mint 37 ezren haltak meg. (MTI/AP/AFP, MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS