2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai magyar lobbi Szlovákia kirekesztő politikája ellen

2007. október 22. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke "hivatalos levelet" küld a szlovák miniszterelnöknek a szlovákiai magyar kisebbséget érintő politikai fejlemények ügyében - tájékoztatta Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke vasárnap az MTI-t.

Mint közölte, a HAC együttműködik a külügyi bizottsággal a levél elkészítésében. Teleki azt is elmondta: az amerikai magyar érdekképviseleti szervezet a szlovákiai helyzet kapcsán nyilatkozatot fogadott el, amelyben arra ösztönzik az amerikai kormányt, hogy gyakoroljon nyomást Pozsonyra.

"Azt kérjük az Egyesült Államok kormányától: mind a többoldalú szervezetekben, mind a kétoldalú kapcsolatokban használjon fel minden diplomáciai csatornát és vegye rá a Fico-kormányt arra, hogy a szlovákiai etnikai kisebbségek iránti türelem és tisztelet demokratikus értékeit gyakorolja" - tartalmazza a nyilatkozat.

A HAC ezenkívül sürgetett minden olyan amerikai állampolgárt, akit aggodalommal töltenek el a szlovákiai fejlemények: bátorítsák kongresszusi képviselőiket arra, hogy "küldjenek erős üzenetet a Fico-kormánynak azzal, hogy


hagyjon fel nyíltan negatív, ellenséges kirekesztő politikájával".

Az amerikai magyarok egy másik érdekképviseleti szervezete, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) ugyancsak nyilatkozatot fogadott el a hét végén arról, hogy Szlovákiának haladéktalanul el kell utasítania a németek mellett a magyarokat is "szégyenteljes módon" kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat.

Az amerikai magyarok 1906-ban alapított szervezete, az Egyesült Államok egyik legrégebbi etnikai alapú szerveződése úgy foglalt állást: Szlovákia a Benes-dekrétumok elutasításával és a jogorvoslattal gyakorolná azokat az értékeket, amelyeket a transzatlanti közösséghez tartozó nemzetek osztanak.

Az AHF szerint Szlovákiának azonnal el kell vetnie a hírhedt Benes-dekrétumokat, ezenkívül rehabilitálnia kell Esterházy Jánost, aki a Tiso-féle fasiszta Szlovákiában a Magyar Párt vezetőjeként az egyetlen olyan tagja volt a parlamentnek, aki a zsidók deportálása ellen szavazott 1942-ben, a háború után mégis egy csehszlovák börtönben kellett elpusztulnia.

Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Lisszabonban találkozott legutóbb, ahol – mint egy pozsonyi lap kommentárja fogalmazott – végre szót váltottak egymással, noha csak azért, hogy megmondják: végre valóban találkozniuk kellene már valahol. A SME szerint a szlovák-magyar viszony fejleményeinek fényében már ez is haladás, mert mi tagadás:


kínos és különös európai jelenség,

ha két szomszédos, szövetséges ország kormányfői évekig csupán nemzetközi események alkalmával, nem pedig a másiknál tett hivatalos látogatás keretében képesek találkozni.

"A Szlovákia és Magyarország közti feszültség másodlagos- és származék-feszültség. A kapcsolatok megromlása a szlovák kormány és a saját szlovákiai lakosság egy része, az itteni magyarság közti konfliktuson alapszik. Amíg ez a konfliktus el nem csendesedik, az államközi kapcsolatban sem következhet be érdemi javulás, ami persze korántsem jelenti azt, hogy akkor nem is kell erre törekedni, mert visszahatna a kormány és a kisebbség viszonyára. Alattomos képmutatással azonban ezen a viszonyon azzal nem javíthatunk, hogy olyasmit követelünk Budapesttől, amit magunk sem tudunk teljesíteni" - így a lap, mely ezt illusztrálandó összeveti a Magyar Gárda és a Szlovák Testvéri Közösség (SP) esetét.

A SME kommentárjában rámutatott, hogy mennyire "hamis példa" az a szlovák megközelítés, amely arról harsog, hogy lám, a szlovák joghatóság be tudta tiltani a Szlovák Testvéri Közösség - Nemzeti Párt (SP-NS) működését, Magyarország meg hagyja dőzsölni a Magyar Gárdát. Csakhogy a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség – már nem a Nemzeti Párt toldaléknévvel, hanem anélkül – "civil társulásként" zavartalanul folytatja szélsőséges tevékenységét. "Jogi szempontból tehát azonos formában működik, mint kezdeteitől a Magyar Gárda is, amelynek alapszabálya és jelképei semmivel sem riasztóbbak a mai Szlovák Testvéri Közösség alapszabályánál és jelképeinél." (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS