2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadbíróság elé állítják a hadíszai mészárlás felelőseit

2007. október 22. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét és egyik őrmesterét hadbíróság elé állítják, a nyugat-iraki Hadíszában végrehajtott mészárlás miatt, amely során amerikai katonák 24 ártatlan iraki civilt öltek meg.

Jeffrey Chessani alezredesnek amiatt kell felelnie, hogy igyekezett eltusolnia egységének bűncselekményét, vagyis nem jelentette elöljáróinak katonái öldöklését. Stephen Tatum őrmester ellen pedig előre meg nem fontolt emberölés és mások életének veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Az amerikai katonai rendészet nyomozásának a megállapítása szerint 10 tengerészgyalogos 2005 novemberében összesen 24 iraki polgári személyt lőtt agyon, társaik pedig elmulasztották, hogy megállítsák őket, vagy pedig félrevezető, illetve kirívóan hamis jelentéseket készítettek a hadíszai eseményekről.

Az eset előzménye az volt, hogy az amerikai katonák konvoját robbantásos támadás érte, a tengerészgyalogosok a tettesek utáni kutatás ürügyén hatoltak be az ártatlan helybeliek házaiba, majd ölték meg őket. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak.

A hadíszai esetet a jogászok a legsúlyosabb, Irakban elkövetett amerikai háborús bűncselekménynek tartják. Az ügybe keveredett többi tengerészgyalogos ellen már korábban vádat emeltek. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS