2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gorbacsovot választották az új orosz szociáldemokrata mozgalom vezérének

2007. október 20. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Mihail Gorbacsovot, a volt Szovjetunió utolsó államfőjét választották meg a Szociáldemokraták Szövetsége elnevezésű, szombaton megalakult oroszországi társadalmi mozgalom élére.

Gorbacsov az alapító kongresszuson, szombaton Moszkvában mondott beszédében kijelentette: Oroszország újra válaszút előtt áll. "Vlagyimir Putyin döntése, hogy nem marad hivatalban egy harmadik periódusra, új politikai helyzetet teremt, s ez fontos tény a demokratikus folyamatok szempontjából, de szükség van olyan erőkre, amelyek az ez irányba mutató mozgást fenntartják, ugyanis vannak erők, amelyek a demokrácia útján való haladást fékezik" – mondta. Hozzátette, hogy a mozgalom ideológiai jellegű lesz.

Elmondta: ő és társai azon vannak, hogy Oroszországban szociális jogállam jöjjön létre, s hogy a problémák megoldását ne az osztályharc, vagy az egyenlősdi jövedelmek útján keressék, mint a kommunisták, hanem a társadalmi partnerség alapján, s hogy ne a reformok, hanem a társadalmi igazságosság elvén eső sérelmek ellen harcoljanak.

A mozgalom elsősorban Gorbacsov kezdeményezésére jött létre azt követően, hogy az általa 2000-ben létrehozott Egységes Orosz Szociáldemokrata Párt – amely 2004-ben Szociáldemokrata Párttá alakult (SZPRP), s ezt követően Gorbacsov is távozott éléről – bejegyzését törölte az orosz legfelső bíróság, mivel a szervezet nem felelt meg a politikai pártokkal szemben törvényileg támasztott követelményeknek.

A két tartózkodástól eltekintve egyhangúan megválasztott Gorbacsov első helyettesévé Mihail Kuznyecovot, a Gavriil Popov által vezetett Plehanov alapítvány egyik vezetőjét választották meg, további két helyettese Vjacseszlav Igrunov, egy társadalmi egyesülés vezetője, valamint Ljudmilla Tyeleny, a Moszkovszkije Novosztyi című, a nyilvánosság, a glasznoszty idején híressé vált hetilap volt főszerkesztő-helyettese.

Az alapítók között van Gorbacsov mellett többek között Gavriil Popov, Moszkva volt polgármestere, Nyikolaj Smeljov, az Európa Intézet igazgatója, Henrik Borovik újságíró és Mihail Satrov forgatókönyv- és drámaíró.

Az alakuló kongresszus szünetében Gorbacsov újságírók előtt hangsúlyozta, hogy nem indul a jövő márciusban esedékes elnökválasztáson, s nem kívánt szólni a küszöbön álló elnökválasztási kampányról.

Kijelentette: az új társadalmi szervezet a következő választásokra - 2011-2012 - talán párttá alakulhat majd. Előbb meg kell győzni az embereket a szociáldemokrácia jelentőségéről, amelyet sokan nem értékelnek eléggé. E téren sokat lehet tenni a következő választásokig, s csak aztán lehet hozzálátni a szociáldemokrata párt megalakításához. A volt államfő egyetértett Gavriil Popov volt moszkvai polgármesterrel, aki kijelentette: a korábbi szociáldemokrata pártot a hatalom számolta fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS