2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-Korea elnöke szerint Észak-Korea bekebelezése ráfizetéses lenne

2007. október 19. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök szerint Észak-Korea megoldást akar a nukleáris huzavonában, mert jobb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal. A dél-koreai államfő pénteken tájékoztatta a Szöulba akkreditált külföldi újságírókat Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel való október eleji találkozójáról, amelyen széles körű megállapodások születtek a félsziget megbékéléséről, valamint a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről.

Ro Mu Hjon megállapításából nem derült ki, hogy mindaz, amit mond, vajon saját értékelése-e, vagy pedig Kim Dzsong Il szavait idézte. Ugyanakkor cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint az észak-koreai vezető hatalma veszélybe került volna.

"Nagyon valószínűtlen, hogy Észak-Korea összeomlik" - mondta a dél-koreai elnök, hozzátéve, hogy "lehetetlen a koreai újraegyesülés Észak-Korea bekebelezésével". Ro ugyancsak elutasította azt, hogy egy esetleges újraegyesülés több száz milliárd dollárjába kerülne Dél-Koreának, és tönkretenné az ország gazdaságát, amely jelenleg a 13. legerősebb a világon. Az elnök szerint ezek az elméletek az 1990-es német újraegyesülés következményein alapulnak és nem érvényesek Korea esetében. "Számunkra Észak-Korea hatalmas piac, ahol nagy beruházásokat hajthatunk végre."

Phenjan februárban állapodott meg a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével folyó pekingi tárgyalásokon, hogy bezárja és leszereli egyetlen működő nukleáris reaktorát, cserében a tárgyaló partnerei által nyújtandó gazdasági segítségért és politikai engedményekért. Júliusban megtörtént a jongbjoni reaktor bezárása, a közelmúltban pedig Észak-Korea kötelezettséget vállalt, hogy az év végéig le is szereli. A hét elején amerikai szakértők érkeztek Phenjanba a leszerelési terv kidolgozására. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS