2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csehországi Együttélés bírálja a Benes-dekrétumok szlovák megerősítését

2007. október 19. 14:48, utolsó frissítés: 14:48

Nyilatkozatban bírálta a szlovák parlamentnek a Benes-dekrétumok érvényességét megerősítő határozatát a csehországi Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom. A csehországi nemzeti kisebbségek érdekeit védő Együttélés szerint a pozsonyi határozat "nyugtalanító", s ezért a mozgalom felkéri az Európai Unió illetékes szerveit, valamint a demokratikus erőket, hogy határolódjanak el a lépéstől.

Az Együttélés nyilatkozatát Kocsis László országos elnök pénteken bocsátotta az MTI tudósítójának rendelkezésére. A mozgalom "különösen nyugtalanítónak" tartja, hogy a szélsőséges nacionalista politikát folytató koalíciós Szlovák Nemzeti Párt határozati javaslata támogatásra talált a többi szlovák kormánypárt, valamint az ellenzéki pártok részéről is, kivéve a Magyar Koalíció Párját.

"Rendkívül aggasztó, hogy a parlamenti határozat elfogadására akkor került sor, amikor a Magyar Koalíció Pártja olyan megbékélési határozati javaslatot készít elő, amelyben a múltban mindkét - a magyar és a szlovák - oldalon elszenvedett sérelmekért a felek kölcsönösen bocsánatkérésüket fejeznék ki. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által elfogadott nyilatkozat megnehezíti és elodázza a magyar nemzeti kisebbség és a szlovák többségi lakosság közötti megbékélést a politikai életben" - olvasható a nyilatkozatban.

A csehországi Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom - a volt csehszlovák szövetségi államban működő pozsonyi székhelyű, elsősorban Duray Miklós nevével fémjelzett Együttélés csehországi területi szervezetének jogutódjaként - 1993-ban, Csehország és Szlovákia különválása után önállósult. Jelenleg lengyel, magyar és ukrán-ruszin tagozattal működik. A mozgalom Észak-Morvaország, illetve az északi országrész lengyelek által lakott területein a legerősebb, ahol számos községi polgármestere és helyi önkormányzati képviselője van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS