2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína nagy kereskedelmi többlete nagy széndioxid-kibocsátással jár

2007. október 19. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Brit becslések szerint Kína jelentős széndioxid-kibocsátásában komoly szerepe van az ország nyugati exportjának, az ennek érdekében folyó ütemes ipari termelésnek. A klímagázok csaknem negyedét az exportra termelés okozza, legalább is 2004-ben ez volt a helyzet - állapítja meg a Tyndall Centre kutatóintézet.

Ez a negyedrész is kétszerese a brit szennyezőgáz-kibocsátásnak, és ennél egyre nagyobb lehet majd, mivel a nyugati országok nagy ütemben növelik importjukat Kínából, tavaly például a britek kínai behozatala - volumenben - 10 százalékkal nőtt - hívja fel rá a figyelmet a brit sajtó. Így Kína nagy kereskedelmi többlete nagy széndioxid-kibocsátással jár, Kínában, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a kínai ipar nagy mértékben használ fel szenet - teszi hozzá.

A kutatók szerint akár nemzetközi ügynek is tekinthető a kínai széndioxid-termelés, hisz részben a nemzetközi kereskedelem áll a nagy kínai klímagáz-kibocsátás hátterében, és erre figyelemmel kellene lenni a légszennyezés csökkenését célzó kormányzati tárgyalásokon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS