2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai tengerészgyalogosokat gyanúsítanak Hirosimában nemi erőszakkal

2007. október 19. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Rendőrségi vizsgálat indult Japánban négy amerikai tengerészgyalogos ellen, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 19 éves japán lányt - jelentették be a japán hatóságok pénteken. Az ivakuni amerikai támaszpont négy katonáját azzal gyanúsítják, hogy egy autóban megerőszakoltak egy fiatal japán nőt október 14-én kora reggel Hirosimában.

A Japán délnyugati részén fekvő ivakuni támaszpont szóvivője közölte, hogy tudomásuk van az esetről, és teljes mértékben együttműködnek a hirosimai rendőrséggel a vizsgálat során.

A rendőrség arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy őrizetbe veszik -e tengerészgyalogosokat. Erre az Egyesült Államok és Japán közötti kétoldalú egyezmény adna lehetőséget, amely a szigetországban állomásozó amerikai katonákkal kapcsolatos ügyeket szabályozza.

Az amerikai hadsereg Japánban jelenleg is mintegy 50 ezer katonájával van jelen. A katonák által elkövetett bűncselekmények és a támaszpontok közelében tapasztalható zaj gyakran szül elégedetlenséget és az amerikaiakkal szembeni ellenszenvet a helyi lakosság körében.

Ivakuni lakosai tavaly népszavazáson utasították el a helyi tengerészgyalogos támaszpont bővítési tervét. Okinava szigetén pedig 1995-ben hatalmas felháborodást és tömeges tiltakozást váltott ki egy bűncselekmény, amelynek során három amerikai katona megerőszakolt egy 12 éves japán kislányt. (MTI/Reuters/Kyodo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS