2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétmillió katolikus misszionárius terjeszti a hitet

2007. október 19. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Az emberiség több mint egyhatoda, 1 milliárd 115 millió ember számít katolikusnak, a hitet kétmillió misszionáriusnak terjeszti - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárságának sajtóközleményében, amit a vasárnap megrendezendő világmissziós nap kapcsán adtak ki.

A világmissziónak minden évben számos vértanúja van, 2006-ban 17 pap, egy szerzetes, három szerzetesnő és három világi misszionárius lett erőszakos cselekmény áldozata a harmadik világ országaiban. Összesen 85 ezer világi és szerzetes pap, 28 ezer szerzetes, 450 ezer szerzetesnő, valamint egy millió 650 ezer civil hitoktató tevékenykedik szerte a világban.

A katolikusok száma minden kontinensen növekedett, amelynek következtében a világ összlakosságának 17,25 százaléka számít katolikusnak: Afrikában 4,7 millióval, Amerikában 6,8 millióval, Ázsiában hárommillióval, Európában 1,9 millióval lettek többen a katolikusok; ez utóbbi adat azért is figyelemre méltó, mert több év után először növekedett az öreg kontinens katolikusainak a száma.

A katolikus egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. A világmisszió legfőbb szerve a Népek Evangelizációja Kongregáció, egy-egy ország missziós tevékenységét pedig a Pápai Missziós Művek nemzeti tagozata hangolja össze. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS