2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Al-Kaida-gyanús merénylet a hazatért pakisztáni politikusnő ellen

2007. október 19. 09:14, utolsó frissítés: 10:35

Eddigi adatok szerint 133 személy életét vesztette és több mint százan megsebesültek csütörtök éjjel a pakisztáni Karacsiban, miután két robbanás történt az önkéntes száműzetésből hazatérő Benazir Bhutto egykori miniszterelnököt éltető több százezres tömegben – közölték rendőrségi forrásból.

Az ellenzéki vezetőnek nem esett bántódása. Aftab Ahmed Han Serpao pakisztáni belügyminiszter megerősítette, hogy a csütörtöki karacsi kettős robbanás terrorista akció volt és az egykori miniszterelnök ellen irányult. A tárcavezető szerint a tettesek célja arra irányult, hogy szabotálják a demokratikus folyamatot.

A robbantások halálos áldozatainak számáról ellentmondásos értesülések vannak: a pakisztáni GEO hírtelevízió szerint legkevesebb százan, míg a rendőrség szerint 78-an vesztették életüket. Az amerikai hírügynökség fotóriportere a helyszínen 50-60 halott vagy súlyosan sebesült embert látott a földön heverni. A robbanások több személyt darabokra téptek.

Az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szélsőségesek előzőleg Bhutto meggyilkolásával fenyegetőztek, amiért a politikus támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által meghirdetett terrorizmus elleni küzdelmet.

A világ vezető politikusai éles szavakkal ítélték el a Karacsiban csütörtökön végrehajtott két merényletet, és maga Pervez Musarraf pakisztáni elnök is a demokrácia elleni összeesküvésnek nevezte a robbantásokat. A portugál EU-elnökség annak a nézetének ad hangot, hogy az efféle akciók veszélybe sodorják a választási folyamatot az ázsiai országban. Ezért a felszólította a pakisztáni hatóságokat és valamennyi politikai erőt, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a közelgő választásokra olyan légkörben kerüljön sor, amely kedvez a választópolgárok szabad véleménynyilvánításának.

John Howard ausztrál kormányfő szavai szerint az al-Kaida módszereire emlékeztet a robbantások végrehajtása, de úgy vélte, hogy még túl korai lenne egyértelműen megállapítani, hogy a nemzetközi terrorhálózat áll-e a merénylet mögött.


Benazir Bhutto, egy muzulmán ország első női miniszterelnöke

Miután 1979. április 4-én kivégezték az apját, Zulfikar Ali Bhuttót egy politikai ellenfele meggyilkolásának vádjával, száműzetésbe kényszerül Londonban; 1986-ban hazatér, és átveszi az apja által alapított Pakisztáni Néppárt vezetését. 1988. december 1-jén Bhutto lett 35 évesen Pakisztán, egy muzulmán állam első miniszterelnöknője.

1990. augusztus 6-án Gulam Isak Han államfő lemondatta kormányát korrupcióra és arra hivatkozva, hogy nem tudta megfékezni az etnikai erőszakot. 1993. október 19-én azonban másodszor is miniszterelnök lesz; 1996. november 5-én Faruk Ahmed Legari államfő mondatja le második kormányát nepotizmusra és a jogrendszer aláásására hivatkozva.

1999. április 14-én Bhuttót egy bíróság bűnösnek találja korrupcióban, a politikus akkor külföldön tartózkodott, és ezután kint is maradt. Az ítéletet később megsemmisítették. 2007. október 5-én Pervez Musarraf elnök amnesztiát hirdet a Bhutto ellen folyó összes ügyben, s ezzel megnyitotta az utat a hazatérése előtt. (afp/ap/ansa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS