2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymillió híve fogadott egy önkéntes száműzetésből hazatért pakisztáni ellenzékit

2007. október 18. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Legalább 250 ezer támogatójával vonul át Karacsi városán a nyolcévi önkéntes száműzetés után hazatérő Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki politikus, egykori miniszterelnök, akinek repülőgépe csütörtökön érkezett a városba.

Bhutto több százezer - egyes források szerint egymillió - hívének kíséretében egy hatalmas kamion tetején indult a karacsi repülőtértől Muhammad Ali Dzsinnának, Pakisztán alapítójának mauzóleuma felé, ahol a politikus asszony beszédet fog mondani. A menetet 18 órásra tervezik, a rendezvényt 20 ezer rendőr biztosítja. A Bhutto vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) piros-fekete-zöld lobogóját lengető hatalmas tömeg az első órában mindössze száz métert tett meg.

A Dubajból érkező politikus asszonyt már a repülőtéren több tízezer támogatója várta. "Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem a hazámba, erről a napról álmodtam" - mondta könnyek között, miután gépe földet ért Pakisztánban.

Bhutto a PPP választási kampányát kívánja irányítani a jövő januárban esedékes általános választásokra készülve. Hazatérése előtt Dubajban az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Pakisztán válaszút előtt áll: az egyik út demokráciához, a másik diktatúrához vezet.

A PPP a legerősebb ellenzéki erő a Pakisztánt jelenleg vezető Pervez Musarraf elnökkel szemben, ám a hatalom megosztása is elképzelhető a két politikus között. Musarraf október elején aláírta a megbékélésről szóló rendeletét, amely ejti a korrupciós visszaélések vádját Bhutto ellen, és megnyitja az utat a hatalom megosztásának lehetősége előtt.

Bhutto annak ellenére vállalta a visszatérést, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő több szélsőséges csoport öngyilkos merénylettel fenyegette meg a Nyugat-barát ellenzéki politikust. Védelmére a PPP soraiból egy ötezer "mártírból" álló kisebb "magánhadsereg" alakult, amelynek tagjai "készek meghalni" a volt kormányfőért. (MTI/Reuters/AFP/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS