2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kurdok ezrei tüntettek Irakban a török parlament döntése miatt

2007. október 18. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Kurdok és velük rokonszenvezők ezrei vonultak csütörtökön utcára Észak-Irak városaiban, hogy így tiltakozzanak a török parlament döntése ellen.

Az ankarai törvényhozás szerdán felhatalmazta a kormányt, illetve a hadsereget arra, hogy katonai akciókat hajtsanak végre észak-iraki területen a délkelet-törökországi kurd szakadárok ottani támaszpontjainak megsemmisítése végett. Azonnali hadműveletnek mindazonáltal egyelőre nincs jele, emellett pedig az Egyesült Államok és az iraki kormány is önmérsékletre kérte Törökországot.

A Bagdadtól mintegy 430 kilométerre északnyugatra fekvő, a török-iraki határ közelében fekvő Dahuk városban több mint ötezer ember vonult az ENSZ képviselete elé. A világszervezet képviselőjének átadott petícióban felszólították az ENSZ-t, hogy lépjen közbe, s akadályozza meg, hogy a török hadsereg bármiféle akciót hajtson végre Irak területén.

Kurd vezetők arra figyelmeztettek, hogy veszélybe sodorná a régió viszonylagos stabilitását egy török katonai támadás, és felszólították Ankarát, hogy próbáljon meg békés eszközökkel megoldást találni a szakadár kurdok lázadására.

Erbíl városában, Bagdadtól mintegy 350 kilométerre északra egyenruhás iskolások és tüntetők lepték el az utcákat. Tell-Áfárban szolidaritásuk jeléül turkománok is csatlakoztak a kurdok tüntetéséhez: iraki zászlókat és a török parlament döntését elítélő transzparenseket lengetve mintegy 1500 tüntető vonult a városi tanács hivatala elé. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS