2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös amerikai-izraeli rakétaelhárító rendszer 2010-re

2007. október 18. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Amerikai és izraeli illetékesek szerdán megállapodtak abban, hogy a két ország néhány éven belül kifejleszt egy olyan rakétaelhárító védelmi rendszert, amely egyaránt képes lesz rakétagránátok és ballisztikus, hosszabb hatótávolsági rakéták megsemmisítésére - közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

A cél elérése érdekében közös munkacsoport létrehozásában egyeztek meg a felek. A szakértők nem csak az esetlegesen Iránból indítható nagy hatótávolságú hordozóeszközök, hanem a palesztinok által rendszeresen izraeli területekre kilőtt rakéták kivédésére alkalmas rendszer kialakításán munkálkodnak majd.

A közös rendszer kialakítását Izrael kezdeményezte, és Ehud Barak, a zsidó állam védelmi minisztere szentesítette a megállapodást szerdán Washingtonban amerikai kollégájával, Robert Gates-szel. Barak szerint a rendszer hadrendbe állítása 2010-ig várható.

Az izraeli tárcavezető mostani egyesült államokbeli látogatásának éppen az a célja, hogy rávegye a washingtoni vezetést: még azelőtt, hogy Izrael fontolóra venné a kivonulást Ciszjordániából, készítsék fel a megfelelő szintre a zsidó állam biztonságát szavatoló védelmi hálózatot. (MTI/AFP/Reuters/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS