2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha Irán felfüggesztené az urándúsítást, lehetne szó a rakétapajzs-terv felülvizsgálatáról

2007. október 18. 12:41, utolsó frissítés: 12:44

Az Egyesült Államok esetleg felülvizsgálná a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos álláspontját, ha Irán felfüggesztené urándúsító programját - jelezte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő szerdán Brüsszelben.

"Ha Irán felfüggesztené a(z urán)dúsítást, és együttműködne a nemzetközi közösséggel, nem tehetnénk mást, mint hogy ezt figyelembe vegyük" - fogalmazott Daniel Fried európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes, aki a NATO-Oroszország Tanács ülésén vett részt Brüsszelben.

A tanácskozáson Fried elmondása szerint haladás történt, sikerült valamelyest közelebb hozni egymáshoz a rakétavédelmi tervekkel kapcsolatos amerikai és orosz álláspontot. A megbeszélésen Henry Obering altábornagy, az amerikai rakétavédelmi ügynökség igazgatója előterjesztett néhány együttműködési javaslatot. Washington többek között felvetette, hogy - ha Varsó és Prága beleegyezik - Moszkva állandó megfigyelőket küldhetne a tervezett létesítményekbe.

A tábornok ugyanakkor azt is elmondta: ha Lengyelország megadja a hozzájárulást, már jövő év elején megkezdhetik az építkezést.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy legkésőbb 2012-ben - számítások szerint három évvel azelőtt, hogy Irán képessé válik interkontinentális rakéták kilövésére - üzembe helyezi a lengyelországi rakétakilövő állomásból és csehországi radarállomásból álló rendszert. Az amerikaiak rendre azt hangoztatják, hogy a rakétavédelmi rendszer kiépítésének célja az iráni nukleáris- és ballisztikusrakéta-program jelentette fenyegetés kivédése, Oroszország álláspontja szerint viszont Irán még évtizedekre van a szükséges rakétatechnológia kifejlesztésétől. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS