2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Vesztésre állunk Afganisztánban" egy volt ENSZ-főmegbízott szerint

2007. október 18. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Nem valószínű, hogy a nemzetközi erők legyőzik a tálibokat Afganisztánban, miközben fennáll a kockázata, hogy mindez egy olyan regionális háborúba torkollik, amely a korábbi világháborúk méretét is elérheti - közölte szerdán Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség volt boszniai főmegbízottja.

"Úgy gondolom, most vesztésre állunk Afganisztánban, vesztettünk és nem valószínű a siker" - közölte egy interjúban a volt főmegbízott, aki jelenleg egy, az EU-orosz kapcsolatokkal foglalkozó nemzetközi kutatóintézet vezetője.

"Úgy vélem, egy afganisztáni vereség rosszabb, mint egy iraki. Ez ugyanis azt jelentené, hogy Pakisztán elesik és ennek súlyos következményei lesznek saját országaink biztonságára nézve, miközben előmozdítaná egy nagyszabású síita-szunnita regionális háború kirobbanását. (...) Egyesek európai polgárháborúként emlegetik az első és a második világháborút. Úgy vélem, hogy (a kudarc által kiváltott) hasonló regionális polgárháború elérné ezt a léptéket" - tette hozzá.

A brit politikus egyben magas rangú koordinátor kinevezését szorgalmazta az afganisztáni külföldi misszió vezetésére.

A tálibok által elkövetett öngyilkos merényletek száma - idén eddig több mint száz - várhatóan meghaladja a tavalyi 123-as rekordot az ENSZ szerint, és az áldozatok többsége polgári személy. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS