2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kommunista óvás miatt elhalasztották az ukrajnai választás eredményhirdetétését

2007. október 18. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Az ukrán kommunisták óvása miatt Ukrajnában elhalasztották a szeptember 30-i parlamenti választás hivatalos eredményeinek kihirdetését, miközben Juscsenko elnök támogatásáról biztosította a "narancsszínű forradalom" egyik főszereplője, Julija Timosenko miniszterelnökké választását.

Zoja Sarikova, a központi választási bizottság szóvivője közölte, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság felfüggesztette a választási eredmények kihirdetését a kormány hivatalos lapjában. Sarikova szerint az Ukrajnai Kommunista Párt vitatja a végeredményt, de mihelyt döntés született az óvásáról, az eredményeket közzéteszik.

Egyes vélemények szerint a bírósági döntés az eredmények hitelessége körüli jogi huzavonához vezethet, s addig folytatódik a hónapok óta tartó politikai bizonytalanság az országban. Eközben Julija Timosenko szerdán bejelentette: egykori forradalmi szövetségese - majd riválisa -, Viktor Juscsenko államfő beleegyezett abba, hogy támogatja miniszterelnöki kinevezését. Timosenko szerint ez része a hétfőn parafált koalíciós megállapodásnak. Mint mondta: szerepel a megállapodásban a "Timosenko" vezetéknév.

Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) vezetői által parafált megállapodásról eddig azt lehetett tudni, hogy a BJuT nevezheti meg a miniszterelnököt, a Juscsenkót támogató NU-NSZ pedig a parlamenti elnöki szék birtokosa lesz. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS