2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feladta magát az al-Kaida egyik tagja, de szabadon is engedték

2007. október 17. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Feladta magát a jemeni hatóságoknak az al-Kaida terrorhálózat egyik körözött, magas rangú tagja, akit korábban elítéltek egy amerikai hadihajó elleni merényletben való részvétele miatt - közölte kedden az arab ország belügyminisztériuma. Szemtanúk szerint az illetőt, Dzsamal al-Badávit később azonban szabadon engedték a hatóságok.

Badávi szerepel az Egyesült Államok által leginkább keresett terroristák listáján, fejére ötmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki az amerikai kormányzat.

Badávit 2004-ben hazájában halálra ítélték, mert 2000-ben részt vett a jemeni partoknál horgonyzó Cole amerikai hadihajó ellen elkövetett - 17 haditengerész életét követelő - merényletben. Büntetését később 15 éves szabadságvesztésre enyhítették. A férfi az al-Kaida huszonkét másik tagjával együtt tavaly februárban megszökött jemeni börtönéből. A csoport két tagja azóta is szökésben van, a többieket elfogták vagy agyonlőtték az arab ország biztonsági erői.

Badávi szomszédai szerint a férfi két nappal ezelőtt hazatért otthonába, s azt állítja, hogy a hatóságok szabadon engedték, miután ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem követ el erőszakos cselekményt. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS