2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kostunica a koszovói megállapodás megtorpedózásával vádolja Washingtont

2007. október 17. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Vojislav Kostunica szerb kormányfő azzal vádolta kedden az Egyesült Államokat, hogy tisztségviselői a Koszovó egyoldalú elismeréséről szóló nyilatkozataikkal meg akarják akadályozni a helyi albánokat a Koszovó jogállására vonatkozó kompromisszumos javaslat elfogadásában.

"Az amerikai tisztségviselők minduntalan hangoztatják, hogy december 10-e után az Ahtisaari-terv alapján egyoldalúan elismerik Koszovó függetlenségét, s ezzel akarják mindenáron megakadályozni a koszovói albánokat abban, hogy elfogadják a Koszovó jogállására vonatkozó kompromisszumos javaslatot" - olvasható Kostunica állásfoglalásában.

Kostunica szerint az Egyesült Államok "az erő durva politikáját folytatja, és nyíltan síkra száll Szerbia feldarabolása mellett". Mindez sajnálatosan arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok és a NATO azért bombázta "kegyetlenül és törvényellenesen" Szerbiát, illetve vezényelte haderejét a tartományba, hogy elvegye az országtól területének 15 százalékát - írja Kostunica.

"Mindig és mindenütt a világon állandóan azt fogjuk hangoztatni, hogy Koszovó nem lehet a NATO hadizsákmánya, és amíg létezik ENSZ-alapokmány, Szerbia nemzetközileg elfogadott határai sérthetetlenek maradnak" - tudatta a szerb kormányfő.

Nem világos, hogy Kostunica állásfoglalásában milyen "kompromisszumos" javaslatra gondol, hiszen a pristinai albán vezetők nyilatkozataikban eddig kizárólag a Szerbiától való különválást tartották elfogadható megoldásnak, s legfeljebb arra hajlottak, hogy az Ahtisaari-tervvel összhangban Koszovó átmenetileg nemzetközi felügyelet alá kerüljön.

Kedden a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) arra figyelmeztetett, hogy a koszovói státus megállapításának folyamata megingathatja az albánok lakta, Koszovóval határos dél-szerbiai térség, a Presevo-völgy belső helyzetét. A krízishelyzetek elemzésével foglalkozó befolyásos intézet szerint ha Koszovó felosztására kerülne sor, vagy nagy kiterjedésű erőszak kísérné Koszovó függetlenné válását, az megzavarná a békét a Presevo-völgyben, etnikai tisztogatásokhoz vezetne Szerbia déli részén, ami menekültáradatot indítana el Koszovó és Szerbia között mindkét irányban. (MTI/Reuters/Tanjug/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS