2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meciar: Kossuth csapatai 1919-ben garázdálkodtak mostani szlovák területen

2007. október 17. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Vladimír Meciar szlovák kormánypárti politikus, aki a közelmúltban Kossuth Lajos csapatainak 1919-es (sic!) szlovákiai garázdálkodásáról nyilatkozott, a TASR szlovák hírügynökség keddi jelentésében idézettek szerint ismét egyéni történelmi állításokkal igyekezett tagadni a szlovákiai magyarok egykori jogsérelmeit és kárpótlási igényeik jogosságát, tagadva egyúttal, hogy a szepességi németeket kitelepítették Szlovákiából.

A szlovák kormányhoz tartozó Néppárt-HZDS elnöke szerint a szlovákiai magyarok II. világháború utáni kitelepítése "belső állami probléma". Mint Meciar mondta, "senki sem tagadja, hogy személyek jogai sérültek, de a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű állampolgárairól volt szó".

"Ugyan ki kártalanítja a Dél-Szlovákia területéről kitelepített szlovákokat? Kassa utcáin mintegy ötszáz embert akasztottak fel és gyilkoltak le bírósági ítélet nélkül. Őket ki és mikor kártalanítja? Ki kártalanítja a magyar fasiszták által meggyilkolt magyar antifasisztákat?" - idézte a TASR a politikust anélkül, hogy tudatta volna, mikor, hol hangzottak el Meciar szavai. Más forrásból tudni lehet, hogy a pártvezető kedden a parlamentben szólalt fel.

"A szlovákok nem engedik, hogy a II. világháborús események miatt bűntudatot ébresszenek bennük" - tette hozzá a politikus, aki szerint az akkori események során "nem a nemzetiségek, hanem a rezsimek konfliktusáról volt szó".

Meciar úgy látja, hogy a szlovák-magyar viszony megromlását a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) "új, radikalizálódott vezetése és a Magyarországi revansista tendenciák idézték elő". "A Fidesz az ilyen irányultságú pártok támogatásával törekszik hatalomra. Magyarországnak ráadásul még törvénye sincs, amellyel ezt a fasizálódó politikát sújtani tudná" - idézte a hírügynökség Meciart.

A Néppárt-HZDS elnöke a németek egykori kitelepítésének kérdését úgy ítéli meg, hogy a szlovákiai és a csehországi indítékok nem voltak azonosak. Szerinte Szlovákiából a németek (nyugati irányba, Csehország felé) maguktól, "spontán menekültek el, mert féltek a (kelet felől) közelítő Vörös Hadseregtől. Csehországgal ellentétben Szlovákiában szó se volt a kitelepítésükről". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS