2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iraki menekültek befogadását kéri az EU-tól az ENSZ

2007. október 17. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Az iraki menekültek befogadására kérte az EU-tagállamokat kedden Brüsszelben az ENSZ menekültügyi főbiztosságának vezetője, António Guterres. Az Európai Bizottság alelnökével, Franco Frattinival tartott találkozója kapcsán nyilatkozva a volt portugál kormányfő azt is szükségesnek mondta, hogy a tagállamok hangolják össze tevékenységüket e téren.

Irakon belül kétmillióra tehető a menekültek száma, és nagyjából ugyanennyire rúg az országhatáron kívül menedéket keresők létszáma - mondta el újságíróknak. Európa nem zárkózhat el a segítségtől - tette hozzá.

Az észak-iraki, kurdok lakta terültek helyzetével kapcsolatban a főbiztos reményét fejezte ki, hogy onnan nem indul meg jelentősebb menekülthullám. Törökország nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy kurd szélsőséges fegyveresek keresése érdekében behatol az övezetbe. Guterres aggasztónak mondta ezt a véleményt, és leszögezte, hogy eddig az volt Irak egyik legnyugodtabb körzete a menekültkérdés szempontjából.

Gutrerres egyúttal üdvözölte, hogy az EU békefenntartókat küld Csádba. Úgy vélte, ez hozzájárul a Szudánból menekülők támogatásához. Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn adtak zöld jelzést annak a tervnek, amely alapján legfeljebb háromezer fős katonai kontingenst küldenek Csád keleti részébe és a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy megvédjék az ottani lakosokat a szomszédos Darfúrból átcsapó erőszaktól. Franciaország - amelynek mint egykori gyarmattartónak nagy tapasztalata van a térségben - a katonák felét adja. A kontingens megbízatása egyelőre egy évre szól, és heteken belül útnak indul. Eddig egy tucat európai ország ajánlott fel katonákat vagy felszerelést, és így mintegy kétezer fős keret már most rendelkezésre áll. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS