2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden kell Putyinnak: iráni gyümölcsöző kapcsolatok és nyugati jóindulat

2007. október 17. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette kedden, hogy a 2008 márciusi elnökválasztás után is "hasznos akar lenni az orosz nép számára", de híreszteléseknek minősítette azokat a feltevéseket, hogy harmadik elnöki mandátumra készül pályázni.

A teheráni látogatáson tartózkodó orosz államfő elismerte, "Később ugyan elméletileg lehetséges volna egy újabb mandátum a törvény szerint, de a világ és Oroszország olyan dinamikusan fejlődik, hogy nem szívesen vetítenék előre (ilyen későbbi fejleményeket)" - mondta.

Az orosz-iráni nukleáris szerződés ügyéről szólva az orosz államfő nem volt hajlandó konkrét dátumot megnevezni arra nézve, mikor helyezi üzembe az orosz építő Irán első nukleáris erőművét. Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfővel folytatott tárgyalása után kijelentette, hogy néhány módosítást kell végrehajtani az egymilliárd dollár értékű orosz-iráni szerződésben, hogy tisztázhatók legyenek bizonyos nézeteltérések a felek pénzügyi és egyéb kötelezettségeit illetően. Nem kívánt ígéretet tenni arra nézve, hogy az orosz fél befejezi a busehri atomerőmű építését, mielőtt (májusban) lejár elnöki megbízatása, de kijelentette, hogy Oroszország nem fogja megszegni kötelezettségeit.

Megfigyelők szerint Putyin óvatos fogalmazása azt sejteti, hogy az orosz államfő egyfelől igyekszik megőrizni Oroszország és Irán gyümölcsöző kapcsolatait, másfelől nem akarja felingerelni a Nyugatot. Ha ugyanis világos ígéretet tenne a nukleáris üzem építésének befejezésére, azzal felbátorítaná Iránt, és megnehezítené az iráni atomprogrammal kapcsolatos válság megoldását célzó nemzetközi tárgyalásokat.

Az orosz fél már évek óta halogatja az Irán délnyugati részén, a Perzsa-öböl partján épülő busehri erőmű átadását. Az orosz főépítő, az Atomsztrojekszport cég a már elvégzett munkákért járó iráni kifizetések késedelmével magyarázza újabban a halasztásokat, de mind Iránban, mind pedig Nyugaton sokan gyanítják, hogy Moszkva a nyomásgyakorlás eszközeként használja a busehri erőmű ügyét, azzal próbálja rákényszeríteni Iránt atomprogramjának átláthatóbbá tételére.

Putyin meghívta oroszországi látogatásra az iráni államfőt, és Ahmadinezsád elfogadta a meghívást. A vizit időpontját diplomáciai csatornákon később egyeztetik - áll az orosz elnök látogatásáról kiadott közös közleményben.

Putyin hangsúlyozta, hogy Iránnak is joga van az atomenergia békés célú felhasználására, és szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség "tanúsítson több türelmet" Teherán iránt. (MTI/dpa/AFP, MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS