2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin Iránban: senki ne alkalmazzon katonai erőt a Kaszpi-tenger térségében

2007. október 16. 15:02, utolsó frissítés: 15:02

Oroszország nem támogatja a katonai erő bármilyen formájú alkalmazását a Kaszpi-tenger térségében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban, a Kaszpi-tenger menti államok második csúcstalálkozóján. A politikus hozzátette: a résztvevőknek egyezségre kell jutniuk abban, hogy egyik Kaszpi-tengeri állam területét se lehessen felhasználni egy másik elleni agresszióhoz.

A fórumot, amelyen öt állam - Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán - elnöke vesz részt, Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő nyitotta meg kedd reggel.

Az orosz elnök a találkozón hangoztatta, hogy még gondolni sem szabad az erő alkalmazására a térségben. Kijelentései úgy tűnnek, egyenesen az Egyesült Államok szoros szövetségeseinek: Törökországnak és a Kaszpi-tengerrel határos Azerbajdzsánnak szólnak.

Putyin, aki a Kreml vezetői közül a II. világháború óta első alkalommal tesz hivatalos látogatást Iránban, arra is figyelmeztetett, hogy a Kaszpi-tengert átszelő bármilyen energiavezeték megépítését csak az öt part menti állam támogatásával lehetne megvalósítani.

A politikus nem nevezett meg egy államot sem, de nyilatkozatából kiérződik Moszkva ellenérzése azokkal az erőfeszítésekkel szemben, amelyeket Washington támogat, hogy szénhidrogéneket szállítsanak a Nyugatnak Oroszország megkerülésével. Putyin hangsúlyozta, hogy nem szabad megvalósítani azokat a terveket sem, amelyek súlyos környezetvédelmi károkat okozhatnak a térségben. (MTI/ITAR-TASZSZ/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS