2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán is bünteti Mianmart, de a junta nem lát okot az irányváltásra

2007. október 16. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

A mianmari (burmai) junta az ellenzékiek elleni megtorlás beszüntetése érdekében végrehajtott, illetve tervezett nemzetközi fellépések ellenére kedden azt közölte, hogy nem lát okot az "irányváltásra".

"Folytatni fogjuk. Nincs ok az irányváltásra" - írta a katonai kormányzat ellenőrizte New Light of Myanmar című hivatalos napilap. A lap hozzátette: "Elhárítunk minden akadályt, amelyet az utunkba emelnének."

A lap újólag hangsúlyozta: nincsenek politikai foglyok Mianmarban. "Valójában nincs senki börtönben politikai indokkal. Ott csak olyanok vannak, akik megsértették a hatályos törvényeket."

A mianmari rendszer egy nappal azután tette közzé a kommentárt, hogy Ibrahim Gambari, az ENSZ mianmari különmegbízottja közölte: rendkívül megdöbbentőnek nevezte az előállítások, kihallgatások és megfélemlítések folytatódását Mianmarban. Ázsiai körútja első állomásán, Bangkokban Gambari ezek azonnali leállítását követelte.

A New Light of Myanmar kitért az ENSZ Biztonsági Tanácsának október 11-i határozatára is, amely elítélte a békés tüntetők elleni erőszak alkalmazását, és az őrizetbe vettek szabadon engedésére szólított fel. "Ez a nyilatkozat nem nyugtalanít bennünket" - írta a kormánylap, hozzátéve, hogy a mianmari helyzet nem jelent veszélyt a regionális és nemzetközi békére és biztonságra, semmi ok arra, hogy a Biztonsági Tanács intézkedjen.

Miközben a junta közzétette álláspontját, Japán 552 millió jen (3,4 millió dollár) értékű mianmari projekteket mondott fel amiatt tiltakozva, hogy a múlt hónapban meghalt egy japán újságíró, aki a ranguni tüntetésekről tudósított. Az Európai Unió hétfőn döntött újabb szankciókról Mianmar ellen. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS