2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A "narancsos erők" alakítanak kétpárti koalíciót Ukrajnában

2007. október 16. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

A "narancsos erőkhöz" kötődő két párt alakít kormánykoalíciót Ukrajnában, vezetőik már hétfőn parafálták az erről szóló megállapodást, amely - a várakozásoknak megfelelően - Julija Timosenkót juttatja ismét kormányrúdhoz.

Miután a központi választási bizottság nyilvánosságra hozta hétfőn a szeptember 30-i előre hozott választás hivatalos végeredményét - amely szerint a "narancsszínű forradalom" két pártja szűk többséget szerzett törvényhozásban - az elnöki hivatalban tárgyalóasztalhoz ültek a két erő, Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) vezetői, majd parafálták a koalíciós megállapodást.

Ez utóbbi értelmében a BJuT nevezheti meg a miniszterelnököt - ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Julija Timosenko pártelnök ismét az ukrán kormány élére állhat -, a Viktor Juscsenko ukrán elnököt támogató NU-NSZ pedig a parlamenti elnöki szék birtokosa lesz.

Az ukrán elnöki hivatal hétfőn közleményben tudatta, hogy nem lehet tovább halogatni a koalíciós megállapodás szentesítését, a dokumentumot kedden aláírják, ezáltal pedig "az ország kievickél a válságok és konfliktusok konok körforgásából, és megnyílik az út a jövő előtt". Később azonban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a szerződés kizárólag a parlamenti frakciók aláírása révén válhat hivatalossá. Márpedig a képviselőcsoportok csak azután alakulnak meg, hogy a parlament megtartotta alakuló ülését, s ennek időpontja egyelőre nem ismert.

A hétfőn közzétett hivatalos végeredmény szerint Julija Timosenko volt kormányfő vezette BJuT a szavazatok 30,37 százalékát, a Viktor Juscsenkót támogató NU-NSZ pedig a voksok 14,15 százalékát szerezte meg, ami együttesen 228 mandátumot jelent a 450 fős parlamentben.

A választók 34,37 százaléka adta voksát a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártjára, 175 képviselői helyet biztosítva az oroszbarát pártnak. A Régiók Pártjának kommunista szövetségesei 27 mandátumhoz jutottak a szavazatok 5,39 százalékával. Volodimir Litvin volt házelnök tömbje 3,96 százalékot szerzett, ami húsz parlamenti mandátumra elegendő. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS