2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a brit liberális vezér

2007. október 16. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Kevesebb mint két évvel megválasztása után, váratlanul lemondott hétfő este a brit Liberális Demokrata Párt (LDP) vezére, Sir Menzies Campbell. A 65 éves Sir Menzies-t tavaly márciusban választották a brit liberálisok vezérének és miniszterelnök-jelöltjének, de közeli távozásáról már jó ideje terjedt a szóbeszéd a londoni politikai közéletben. Távozásának hétfő esti bejelentése mégis meglepte a politika szereplőit és a kommentátorokat is, mivel még a nap folyamán sem voltak e szándékra utaló nyilatkozatok.

A végső döntésben a jelek szerint az volt az egyik fő tényező, hogy - hosszú hetek találgatásai után - Gordon Brown miniszterelnök a múlt hétvégén úgy döntött: mégsem ír ki előrehozott választásokat, sem az idén, sem jövőre.

Az LDP vezetésében sokan már régen úgy tartják, hogy Campbell a következő, legkorábban 2009-ben esedékes választásokon már túl idős lenne a kampány megvívásához. A párton belül elégedetlenséget keltett az is, hogy az LDP jó ideje óta nem tud kitörni a 15-18 százalékos támogatottsági szintről.

A párt a korábbi években még egyre jobb eredményeket ért el. A 2005 májusi parlamenti választásokon 6 millió szavazatot kaptak, a leadott voksok 22 százalékát, amivel jelentősen növelte alsóházi frakciója létszámát, főleg az iraki háború miatt kiábrándult korábbi munkáspárti támogatók átszavazása miatt. A liberális demokraták körében már az egy évvel korábbi kongresszuson is, az akkori időközi választásokon elért sikerek hatására megfogalmazódott az a cél, hogy az LDP belátható időn belül átveszi a konzervatívoktól a "hivatalos ellenzék" címet, amely a mindenkori második legnagyobb brit parlamenti erőt illeti meg.

Az LDP azonban most már ettől távolabb van, mint hosszú ideje bármikor: a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a Konzervatív Párt kényelmes előnnyel vezet még a Munkáspárt előtt is, a liberálisok támogatottsága pedig már a 15 százalékot sem éri el.

Sir Menzies személyében az LDP mindazonáltal rendkívül tapasztalt, a külügyekben és államjogi kérdésekben különösen jártas vezért veszít el. A pártvezetésnek benyújtott - hétfőn késő este ismertetett - lemondó levelében ugyanakkor Campbell elismerte: az LDP-n "radikális belső szerkezeti átalakítást" kell elvégezni, ha a párt hatékonyan fel akarja venni a versenyt a Munkáspárttal és a konzervatívokkal.

A brit liberálisoknak a hétfő este bejelentett utódválasztási menetrend alapján december 17-én lesz új vezére és miniszterelnök-jelöltje; addig a párt egy másik veterán politikusa, Vincent Cable veszi át a frakció irányítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS