2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rice: prioritás az izraeli-palesztin konfliktus lezárása

2007. október 16. 10:19, utolsó frissítés: 10:20

Az amerikai kormányzat az izraeli-palesztin konfliktus lezárását tekinti az egyik legfontosabb feladatának - jelentette ki hétfőn közel-keleti útján Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

"Őszintén szólva van jobb dolgunk is, mint egy közös fényképre összehívni embereket Annapolisba" - fogalmazott Rice a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel közös sajtótájékoztatón Rámalláhban. A Maryland állambeli Annapolisba tervezett konferencián lényegi kérdésekről kell dönteni - szögezte le.

Abbász elnök reményét fejezte ki, hogy a tanácskozáson beindulnak a béketárgyalások, s határidőt is szabnak a folyamatnak. Hozzáfűzte, Rice-szal tartott találkozóján Washington segítségét kérte a zsidó telepek bővítésének és az izraeli biztonsági kerítés építésének leállításához.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az izraeliek és a palesztinok évek óta nem fejtettek ki olyan komoly erőfeszítést a konfliktus megoldása érdekében, mint amilyet jelenleg kifejtenek. Hozzáfűzte, hogy elérkezett az ideje a palesztin állam megteremtésének.

Az izraeli és a palesztin vezetés éppen azon van, hogy az egyesült államokbeli tanácskozás előtt körvonalazza egy végleges békemegállapodás vázlatát. Ehud Olmert izraeli kormányfő ugyanakkor vasárnap feszültséget keltett azzal a kormánya előtt tett megjegyzésével, hogy a maga részéről nem tekinti a megállapodás-tervezet kidolgozását az annapolisi konferencia előfeltételének. A palesztinok azonban értésre adták:


nem vesznek részt a találkozón,

ha nem sikerül tető alá hozni a szóban forgó dokumentumot. Abbász elnök a hétfői rámalláhi sajtótájékoztatón azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy "a dokumentum elkészül, mielőtt elindulunk Washingtonba".

Nézeteltérés mutatkozik a felek között abból a szempontból is, hogy az izraeliek megelégednének egy általánosságokat tartalmazó tervezettel is, a palesztinok viszont részletesen kidolgozott, a palesztin állam megteremtéséhez vezető konkrét menetrendet is tartalmazó szöveget szeretnének. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS