2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dánia fogadja be a Theo van Gogh filmjében szereplő, üldözött muzulmán nőt

2007. október 16. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

Dánia kész menedéket és védelmet nyújtani Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású hollandiai parlamenti képviselőnőnek, akit halállal fenyegettek meg amiatt, mert szerepet vállalt egy olyan film készítésében, amely a muzulmán nők helyzetét mutatta be - közölte Brian Mikkelsen, a dán kulturális tárca vezetője.

"Számunkra alapvető dolog, hogy befogadjuk egy olyan üldözött írónőt, mint Hirsi Ali, akit halál fenyeget. Számunkra itt a demokrácia alapvető elveinek és a szólásszabadságnak a védelméről van szó" - mondta Mikkelsen.

Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású hollandiai parlamenti képviselőnő október elején tért vissza Hollandiába. Az írónő az előző Balkenende-kormány bukásához vezető bevándorlási vita főszereplője volt tavaly: a kabinet bevándorlási minisztere ugyanis útlevelének bevonásával fenyegette meg őt, mert a menedékjog kérésekor több, egyébként nem túl jelentős kérdésre pontatlan választ adott.

A bürokratikus eljárás miatt nagy botrány támadt: a koalíció egyik kis pártja megvonta támogatását a kormánytól, amely kénytelen volt lemondani. Hirsi Ali viszont az őt ért fenyegetések miatt külföldre menekült: az elmúlt egy évben az Egyesült Államokban élt. A holland sajtó jelenései szerint azért tért haza, mert a hágai kormány nem volt hajlandó tovább finanszírozni a védelmét az Egyesült Államokban.

Ali fokozott rendőri védelem alatt áll azóta, hogy 2004-ben iszlamista körökben botrányt kavart Theo van Gogh filmrendező műve, amely a muzulmán nők helyzetéről szólt, s amelyben a képviselőnő is szerepet vállalt. Van Goghot 2004 novemberében meggyilkolta egy marokkói bevándorló, s a képviselőnőt is megfenyegették. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS