2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Széttépték és elégették a Koránt Afganisztánban, Teherán bosszúra szólít fel

2007. október 16. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Afganisztánból érkezett hírek szerint amerikai katonák szombat hajnalban a közép-ázsiai ország keleti részén, Kunar tartományban - Aszadábád városától 20 kilométerre egy faluban - egy katonai művelet során széttépték a muzulmán vallás szent könyve, a Korán egy példányát, majd tűzbe vetették a lapokat.

Irán elítéli "e kultúraellenes és visszataszító cselekedetet, s felhív minden muzulmánt és minden iszlám kormányt arra, ne hagyja szó nélkül e vallásgyalázást, hanem fejezze ki gyűlöletét az amerikai megszállók e szégyenletes tettével szemben" - áll egy teheráni hivatalos közleményben.

A falubeliek dühödt tiltakozása és a tartományi elöljárókkal folytatott megbeszélések nyomán az amerikaiak jelezték, vizsgálatot folytatnak le az ügyben. A szent könyv befeketedett lapjait, illetve részben hamuvá lett maradványait laboratóriumi vizsgálatra az afgán fővárosba vitték annak reményében, hogy sikerül megállapítani, mikor égették el a Koránt.

Az amerikai haderő hétfőn közölte: nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy a katonák megszentségtelenítették volna az imakönyvet. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS