2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországon 200 ezren éheznek

2007. október 15. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint Magyarországon mintegy 200 ezer ember éhezik, ebből mintegy 20 ezer a gyermek – hangzott el az október közepén megrendezésre kerülő Élelmezési Világnap kapcsán hétfőn Budapesten tartott szakmai fórumon.

Simai Mihály professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak növekedése várhatóan tartós lesz. Ennek oka rövid távon a világ több térségében tapasztalható szélsőséges időjárás, valamint hosszabb távon a távol-keleti országokban megjelenő új dinamikus kereslet- növekedés, és az urbanizáció hatásának erősödése a fejlődő országokban, továbbá a gabonafélékből előállított bioüzemanyagok termelése.

Jelenleg a világon mintegy 850 millió éhezőt tartanak nyilván. Egy 2004-es felmérés szerint Romániában mintegy 1,2 millió embernek nem jut a napi betevőre. Az éhezés nemcsak a fejlődő világra, azaz Ázsiára és Afrikára jellemző, hanem a fejlett országokban is jelen van. Európában mintegy 30 millióra teszik az éhezők számát. Ebből mintegy 25 millió található a volt szocialista országokban.

A FAO azt a célt tűzte ki, hogy az éhezők számát tekintve 2015-re a világban a felére csökkenti a táplálékhoz egyáltalán nem, vagy alig jutók arányát. Ez a cél a jelenlegi adatok szerint várhatóan nem valósul majd meg, mivel az adatok azt mutatják, hogy az éhezők száma abszolút értékben nem csökkent, csak arányait tekintve, ahogyan növekedett a világ népessége.

A FAO budapesti regionális központja, amely Európáért és a közép-ázsiai térségben folytatott tevékenységéért felel, nyáron kezdte meg működését a magyar fővárosban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS