2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanár nélkül maradnak a mozambiki diákok egész generációi az AIDS miatt

2007. október 15. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Évente több mint ezer mozambiki tanár életét oltja ki az AIDS, így diákok egész generációi maradnak tanító nélkül - közölte az ország egészségügyi minisztere. Aires Aly, a tárca vezetője először árult el konkrét adatokat a tanárok sokkoló halálozási statisztikájáról.

A jelentés szerint a dél-afrikai országnak mind a 11 tartományában évente százon felüli a HIV/AIDS-fertőzés miatt elhunyt tanárok száma. A minisztérium becslései szerint az évtized végére a halálos kór közel húszezer áldozatot szed majd a tanárok, és várhatóan több mint százat a vezető közoktatási hivatalnokok közül.

Vidéken több mint száz tanuló jut egy-egy tanárra, holott a kormány 35-ben szabta meg az optimális osztálylétszámot. A kormány a tanárhiány miatt 2010-ig 9000 új kisegítő pedagógus alkalmazását tervezi.

A 19 milliós ország lakosainak 16 százaléka fertőzött a HIV-vírussal. Naponta további ötszázzal nő a megbetegedések száma, a legveszélyeztetettebb korosztály a 14-29 év közöttieké. A mozambikiak életkilátásainak mutatója a világon a legrosszabbak közé sorolható - közölte a megdöbbentő adatot a miniszter. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS