2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A letartóztatások beszüntetésére szólítja fel a mianmari juntát az ENSZ-megbízott

2007. október 15. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Ibrahim Gambari, az ENSZ mianmari (burmai) megbízottja hétfőn felszólította a mianmari juntát, hogy azonnal vessen véget az ellenzékiek letartóztatásának. Bangkokban, ázsiai körútja első állomásán Gambari újságírók előtt rendkívül megdöbbentőnek nevezte az előállítások, kihallgatások és megfélemlítések folytatódását Mianmarban. "Ezeket az intézkedéseket azonnal le kell állítani", mert "az ENSZ és Burma közötti kölcsönös kötelezettségvállalás szelleme ellen hatnak" - jelentette ki a megbízott.

Az Amnesty International jogvédő szervezet bejelentette, hogy a hét végén hat újabb ellenzékit, köztük két volt diákvezért vettek őrizetbe, akik részt vettek a junta ellen augusztus közepén kirobbant tüntetések szervezésében. Gambari, aki hétfőn érkezett Bangkokba, azután beszélt erről, hogy találkozott Nitja Pibulszonggram thaiföldi külügyminiszterrel.

Az ENSZ befolyásos ázsiai államok segítségével akar nyomást gyakorolni a mianmari juntára. Az Egyesült Államok azt szorgalmazta, hogy a világszervezet nigériai nemzetiségű tisztségviselője mielőbb utazzon el Mianmarba, ahol a múlt hónapban már tárgyalt a junta első számú vezetőjével, Than Sve tábornokkal és Aung Szan Szú Kjivel, az ellenzék házi őrizetben lévő vezetőjével.


Rokonszenvtüntetés a junta mellett

Több tízezren vettek részt szombaton egy rangúni stadionban azon a megmozduláson, amelyet a junta szervezett alkotmánytervezetének támogatására. Hasonló rokonszenv-tüntetéseket már szervezett az elmúlt hetekben a junta az ország más városaiban, de ez az első alkalom Rangunban azóta, hogy a hadsereg szeptember végén leverte a népi tiltakozó mozgalmakat.

A megmozdulásra két nappal azután került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem kötelező erejű nyilatkozatban mély sajnálkozását fejezte ki a mianmari békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt, és a politikai foglyok mielőbbi szabadlábra helyezését, valamint a katonai kormányzat és az ellenzék közötti párbeszéd megkezdését sürgette.

A nyilatkozat első változatában még az szerepelt, hogy a BT "elítéli" a kormányellenes tüntetésekkel szembeni erőszakos fellépést, ám Kína és Oroszország kérésére az "elítéli" szót törölték, és a helyette a "mély sajnálkozását fejezi ki" fordulatot használták.

Hivatalos mianmari közlés szerint 13 személy vesztette életét a tüntetések során, de nyugati diplomaták szerint az áldozatok száma jóval több. A rendfenntartó erők mintegy 2100 embert vettek őrizetbe, köztük több száz buddhista szerzetest, de javarészüket már elengedték.

Múlt csütörtökön a Jakarta Post című indonéz újság arról írt, hogy Mianmarban őrizetbe vettek négyszáz katonát és öt tábornokot, mert nem voltak hajlandók tüzet nyitni a nagyrészt buddhista szerzetesekből álló tüntetőkre.


HRW: India, Kína, Oroszország, Izrael és a két Korea szállított fegyvert a juntának

Az Amnesty International után a Human Rights Watch (HRW) is felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hirdessen embargót a Mianmarnak szánt fegyverszállításokra, és elítélte a juntát fegyverrel ellátó hat országot. India és Kína, valamint Oroszország, Izrael, Dél-Korea és Észak-Korea olyan felszereléseket szállított, amelyeket a mianmari katonák az emberi jogok területén való "visszaélések elkövetésére", és "hatalmon maradási képességük támogatásra" használnak fel - írta a HRW közleményében.

A New York-i székhelyű szervezet szerint India és Kína a mianmari tábornokok fő fegyverszállítója, India repülőgépeket és tüzérségi eszközöket, Kína helikoptereket, Oroszország MiG-29-es harci gépeket, Észak-Korea rakétaindító rendszereket, Dél-Korea aknavetők gyártásához szükséges technológiát és berendezést, Izrael pedig 150 harckocsit szállított a mianmari katonai rendszernek a HRW szerint. (MTI/AFP/ITAR-TASZSZ, MTI/AFP, MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS