2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár havi 33 ezer dollárt is megkeres egy kommandós Irakban

2007. október 15. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Hatalmas fizetésekkel csábítják magukhoz az Irakban is működő amerikai biztonsági magáncégek a hadsereg leszerelt katonáit. Főleg a különlegesen kiképzett egykori kommandósok szegődnek az elhíresült Blackwater és más hasonló vállalkozások szolgálatába, hogy a legveszélyesebb harci zónákban hasznosítsák különleges ismereteiket - derül ki a US News and World Report magazin legújabb számának cikkéből.

A magáncégek azonban nem kis fejfájást okoznak a Pentagonnak, mert gyakran a speciális erők aktív szolgálatban levő tagjai is inkább a leszerelést választják, hogy kétszeres-háromszoros fizetésért egy privát vállalkozás egyenruháját öltsék magukra.

Míg az amerikai szárazföldi hadseregben egy őrmester évente 51-70 ezer dollárt keres, addig a Blackwater mundérjában iraki járműoszlopok biztosítását végző kommandós havi 13 ezer dollárt kap. A legtöbb pénzt a vezető tisztviselőket őrző kommandósok keresik, fizetésük elérheti a havi 33 ezer dollárt.

A gondot az okozza, hogy a biztonsági magáncégek olyan, sokszor még aktív katonákat csábítanak magukhoz, akiknek a kiképzése akár több százezer dollárjába került az államnak. Robert Gates védelmi miniszter ezért a múlt hónapban kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogják a cégek toborzó tevékenységét a hadsereg állományában.

A katonákat nemcsak a nagyobb fizetés vonzza a biztonsági magáncégekhez, hanem a lazább fegyelem is. A cowboyoknak nevezett magánkommandósok például szabadabban használhatják fel szolgálaton kívüli idejüket, és hadseregbeli társaiktól eltérően alkoholt is fogyaszthatnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS