2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eredménytelen volt a megbeszélés Koszovóról

2007. október 15. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Eredménytelen volt a Koszovóról folytatott vasárnapi brüsszeli megbeszélés: a kiadott közlemény szerint csak abban állapodtak meg, hogy e hónap 22-én újra leülnek tárgyalni, ezúttal Bécsben.

Szerbia és a koszovói albánok a nemzetközi közösséget képviselő trojka - az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország - minden diplomáciai erőfeszítése ellenére sem tudtak megállapodni Koszovó jövőjéről, a most elvben Szerbiához tartozó, albán többségű tartomány jogállásáról.

A megbeszélésen Szerbiát Vuk Jeremic külügyminiszter és Slobodan Samardzic Koszovó-ügyi miniszter, a koszovói albánokat Fatmir Sejdiu elnök és Agim Ceku kormányfő képviselte. A trojka képviseletében az EU nevében eljáró Wolfgang Ischinger, az amerikai Frank Wisner nagykövet és Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz diplomata ezúttal közvetlen megbeszélésre is rá tudta venni a feleket.

A több órán át tartó ülésen azonban nem történt több, mint hogy a szerbek "tovább részletezték" a Koszovónak nyújtandó autonómiaelképzeléseiket, az albánok pedig részletesen kifejtették, milyen barátsági és együttműködési szerződést látnak lehetségesnek Szerbiával, hangsúlyozottan két független állam közötti megállapodás formájában, a kisebbségi jogok teljes körű tiszteletben tartása mellett.

Ezután a trojka diplomatái külön-külön is tárgyaltak a két féllel, de többre nem jutottak, mint hogy azok megerősítették korábbi kötelezettségvállalásukat: tartózkodnak minden olyan provokatív cselekménytől és nyilatkozattól, amely veszélyeztetné a további tárgyalásokat, illetve a térség stabilitását.

A trojka hangot adott a nemzetközi közösség azon reményének, hogy a november 27-re tervezett koszovói választások valamennyi közösség - vagyis az albánok és a szerbek - teljes körű részvétele mellett, nyugodt légkörben, rendben zajlanak majd le.

A következő megbeszélést e hónap 22-én Bécsben tartják, majd a trojka megfogalmazása szerint "intenzív ütemezésben heteken át közvetlen találkozók" következnek. Sürget ugyanis az idő, december 10-én jelentést kell tenni Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, mire jutott egymással a Koszovót Szerbia részeként megőrizni akaró Belgrád és a függetlenségre törekvő Pristina. Ha addig nincs megállapodás, a koszovói albánok esetleg egyoldalúan kikiálthatják függetlenségüket, és egy ilyen fejlemény teljesen átírná a balkáni helyzetet.

Egyes EU-országok, így például Németország illetékesei - különböző sajtójelentések szerint - már azt mérlegelik, mi legyen egy ilyen esetleges új helyzetben a Koszovóba vezényelt nemzetközi erők jövője. Abban egyetértés van, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltása nem szüntetné meg a nemzetközi erőkről szóló határozatok jogalapját. Néhányan megpendítenek olyan nézetet is, hogy a független Koszovó esetleg "kérhetné" a nemzetközi erők ottmaradását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS