2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni merénylet készül Putyin ellen?

2007. október 15. 10:23, utolsó frissítés: 10:43

Titkosszolgálati információ szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő ellen Teheránban merénylet készül. Vlagyimir Vasziljev, a duma biztonsági bizottságnak elnöke a hírt azzal hozta összefüggésbe, hogy Oroszország manapság igen jelentős szerepet játszik a terrorizmus ellen tett nemzetközi erőfeszítésekben, és "mindenki ismeri Putyin elnök kemény pozícióját".

Vasziljev reményét fejezte ki, hogy a titkosszolgálatok nemzetközi együttműködésének keretében az információt kellően ellenőrzik és megteszik a szükséges lépéseket.

Gennagyij Gudkov, a bizottság egyik tagja a Vesztyi 24 tévéállomásnak nyilatkozva kijelentette: számára nem meglepő az információ. "Sajnos manapság a világban sok a szélsőséges és az orosz-ellenes szervezet, s ezek szeretnék kiállítani a számlát Putyin elnöknek. Ilyen szervezetek, amelyek például a radikális iszlámot képviselik, Iránban is vannak" - mondta.

Úgy vélte, a merénylet előkészítéséről szóló információ hiteles és megfelelő lépéseket követel meg.

Az orosz államfő útitervei az állítólag tervezett merénylettől függetlenül egyelőre nem változtak - mondta vasárnap este Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkárának helyettese a Reuters hírügynökségnek.

Teljes mértékben alaptalanok azok az értesülések, amelyek szerint öngyilkos merénylet készül Putyin ellen - jelentette ki Mohammed Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő. Vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte: az egyes tömegtájékoztatási eszközökben megjelent információk annak a lélektani hadviselésnek az elemei, amelyek célja, hogy megzavarják az iráni-orosz kapcsolatokat.

A téves értesülések nem lesznek kihatással az előre eltervezett programra - szögezte le Hoszeini.

Korábban már többször érkezett hír arról, hogy külföldön merénylet készült Vlagyimir Putyin ellen. 2000-ben az ukrán titkosszolgálatok jelentették, hogy sikerült elhárítaniuk egy Putyin ellen tervezett merényletet Jaltában. 2001-ben ugyanezt jelentették az azerbajdzsáni titkosszolgálatok. 2003-ban Londonban a rendőrség őrizetbe vett két férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy merényletet készített elő az orosz államfő ellen.

Legmagasabb szintű orosz, vagyis szovjet vezető személyében legutóbb Joszif Sztálin járt Iránban, aki ott találkozott az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetőivel 1943-ban. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS