2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aggódnak a szlovák értelmiségiek a szlovák-magyar feszültség miatt

2007. október 12. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Mintegy száz szlovákiai értelmiségi aggodalmát fejezte ki csütörtökön a szlovák-magyar viszonyban tapasztalható feszültség növekedése miatt. A cseh CTK hírügynökséghez eljuttatott állásfoglalásuk szerint azok, akik vétkesek ebben, egyaránt keresendők a szlovák kormánykoalícióban és ellenzékében, valamint egyes magyar politikusok között.

A nyilatkozat aláírói felszólították a közvéleményt, hogy szálljon szembe az etnikai türelmetlenség terjesztőivel. "Az utóbbi évben megfontolatlan lépéseknek és a politika példátlan nacionalista vulgarizálásának voltunk tanúi. Az effajta magatartás, amely mindkét országot érinti, nem segíti elő jó pozíciók megszerzését az Európai Unióban, és nem járul hozzá a demokratikus európai értékek étoszának kialakulásához" - áll nyilatkozatukban.

A mintegy száz aláíró - köztük Martin Bútora szociológus, Daniel Hevier író és Ivan Kamenec történész - attól is tart nyilatkozatuk szerint, hogy a szlovákiai oktatásban és médiában megnyirbálják az etnikai jogokat. (MTI/CTK)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS